46

Пловдивската полиция на лов за абитуриентски гонки с коли, вече има изгорели на Асеновградско

Бум на гонките с коли и дрифтове отчитат от пловдивската полиция през последните седмици. Обикновено подобни състезания, вдъхновени от филми като "Бързи и яростни", започват със затоплянето на времето. Първият по-сериозен случай е от 20 март тази година, когато в крачка са хванати петима - един непълнолетен, трима на възраст малко над 18 и един 30-годишен. 

"Дирекцията започна много внимателно да изследва всеки сигнал за гонки. Изолирахме няколко места, на които се събират автомобили. След наблюдение, през март бе взето решение за специализирана операция на Асеновградско шосе. Обикаляхме по трасето, разговаряхме с хора, гледахме записи от видеокамери. Решихме в края на март да проведем тази специализирана операция. Така около 22 часа на 21 март, между КЦМ и Асеновград станахме свидетели на гонка между две коли. Документирахме я и незабавно я преустановихме", посочи шефът на КАТ-Пловдив Йордан Милушев. По думите му, гонката е била съпроводена с форсиране, рязко тръгване и опасно шофиране. "В същото време в отсечката, по която се провежда, има пътни връзки, оттам към шосето се включват моторни превозни средства. Ако бяхме останали, може би щеше да има още гонки. Положихме много усилия да документираме случая. Приключи като бързо производство. След това рязко намаляха сигналите за гонки по Асеновградско шосе", коментира Милушев.

Той даде за пример и един скорошен случай, за който "Марица" писа. На 20 май пред гимназията в Садово бяха хванати да дрифтят двама младежи с БМВ-та. "Младежите, които участват в гонки и се поддават на този адреналин, трябва да са наясно, че последиците може да са фатални", посочи още шефът на КАТ-Пловдив.

"Обезпокоени сме от честите случаи на нарушения на пътя от страна на млади шофьори.  Особено през времето на абитуриентските балове се наблюдава тенденция на увеличаване броя на нарушенията, в това число ивършени от абитуриенти. Оставете еуфорията и спазвайте всички правила, защото може да се стигне до фатални последици от една грешка", обърна се към младите и към абитуриентите районният прокурор Чавдар Грошев.

Той подчерта, че петимата, заловени да участват в гонката на Асеновградско шосе, са предадени на съд. На 25 май Районният съд ще разгледа внесеното бързо производство.  Грошев припомни, че от 2016 г. хулиганството зад волана е криминализирано и се наказва сурово - до 5 години лишаване от свобода, както и отнемане на права.  Районният прокурор посъветва всички пловдивчани да подават сигнали на тел. 112 когато станат свидетели на нарушения на пътя, в това число гонки и дрифтове. "Това е един начин да се предотвратят лоши последици", допълни Грошев. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ЪхЪ

ЪхЪ

23.05.2022 | 16:04

Гонките на Асеновградско шосе са от както пуснаха движението по новия път. През ноща когато движението е малко съм бил свидетел на голяма гонка, старта беше от бензинстанция Лукойл близо до кукленския разклон в посока Асеновград. Имаше десетки тъп-анари с няколко коли.

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?