Следвайте ни

Пловдивска фирма громи кмета в съда

Общината отказала със заповед на градоначалника да категоризира бара и ресторанта в комплекс "Нептун"

Пловдивска фирма вкара заповед на кмета Иван Тотев в Административния съд и успя да я отмени. Решението на магистратите е от този понеделник, 19 август, и гласи, че градоначалникът трябва да преразгледа незаконосъобразно издаденото нареждане. Става въпрос за бара и ресторанта в плувен комплекс "Нептун", които миналата година кметът е отказал да категоризира. Процедурата по категоризацията е задължителна, за да може заведенията да работят. Така, въпреки че през 2018 г. те не са посрещали клиенти, наемателят „Дайли“ ООД месечно е плащал на общината по 1200 лв. за всяко от помещенията.  

„Причината да ни откажат категоризация е, че няма как да предоставим документ за собственост или наем. По договор не се водим под наем, а плащаме вид обезщетение на общината. Ние предоставихме фактурите, с които сме плащали сумите, но до решение не се стигна. Общината трябва да разбере, че ако иска да си получава парите, ние трябва да работим, а за да работим, съответно трябва да ни извадят всички документи“, обясни управителят на фирмата Владимир Ситонов.

Това не е единственият конфликтен казус между общината и ползвателя на басейн „Нептун“. Както писа „Марица“, местната администрация получава по 12 000 лв. годишно от фирмата за разпадащия се бар в плувния комплекс. Съоръжението, което е 273 кв. м, не се използва от септември миналата година, но всеки месец от "Дайли" ООД се отчитат в градската хазна с по хилядарка за него. Покривът на бара е почти срутен, цялата конструкция е на дупки, а ондулинът и гипсокартонът са паднали. Мазилката се рони.

Наемателят се е опитал да вземе мерки, като е сезирал общинска комисия с искане барът да бъде съборен. Това обаче също им е било отказано.

По думите на Владимир Ситонов, проблем е имало и преди години, когато бившият зам.-кмет на Пловдив Димитър Кацарски е сметнал неправомерно дължимата сума за ползваната площ. „Той беше смятал цялата квадратура като закрита площ, а тя не е“, коментира Ситонов. 

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?