Следвайте ни

Пловдивчанин стана милионер за минута във фейсбук

viber icon

31-годишен пловдивчанин успя да се почувства като милионер, дори за кратко. Той получил дълго съобщение, чрез което банкер от Филипините го уведомява, че е наследил 8 500 000 долара. След минута в размисли и четене, установил, че това е поредната нагла измама в мрежата. 

„Измамата е добре изпипана, историята е драматична. Явно се изпраща до много потребители, тъй като, ровейки се в интернет, видях, че се коментира в турски сайтове като проблем в социалните мрежи. Полученото съобщение е идентично, но само се сменя фамилията на уж починалия богаташ така, че да пасне с тази на жертвата. В случая на моя профил във фейсбук фамилията ми е творческа измислица и такава не съществува, така че трудно бих се вързал на подобна драма и едни милиони, които просто теб чакат“, коментира той пред „Марица“. 

 

 Ето и част от полученото съобщение: 

„Предлагам си ръка за приятелство и вярвам, че ще ме приемете с добро сърце, прочетох профила ви и бях принуден да се свържа с вас и да видя как най-добре можем да си помогнем. Аз съм г-н Ричмънд Рейес Сантяго, банкер по професия, работещ в Banco De Oro, Филипини. Водя важна бизнес дискусия, която искам да споделя с вас, която вярвам, че ще ви заинтересува, защото е във връзка с фамилията ви и двамата ще се възползваме от нея.

Вие сте единственият наследник на г-н Бенсън, гражданин на вашата страна, който е участвал в Gold Business и е бил вносител и износител както на нови, така и на стари автомобили, камиони предимно от Германия, САЩ и Япония, а също и бизнес консултант на компания Shell. Тук във Филипините има фиксиран депозит в моята банка през 2005 г. на стойност 8 500 000,00 щатски долара (осем милиона петстотин хиляди щатски долара). За съжаление той е сред деветнадесетте души, починали след хеликоптер, превозващ петролни работници, се разби в Северна Русия. Авиационната агенция на страната съобщи, че 16 от 19-те пътници и тримата членове на екипажа са загинали при катастрофата на самолета.

Г-н Бенсън не спомена нито един от роднините си, а няма деца. Търсих средства за справяне със ситуацията, защото ако моите банкови директори случайно знаят, че Бенсън е мъртъв и няма наследник, те ще вземат средствата за лично ползване, така че не искам това да се случва. Ето защо, когато видях фамилията ви, бях щастлив и сега търся вашето съдействие, за да ви представя като наследник на сметката, тъй като вие имате същото фамилно име като неговото и централата на моята банка ще ви пусне сметката“.

В следващите редове мнимият банкер иска лични данни, снимка на лична карта, номер на банкова сметка и адрес. Обещава, че ще си поделят средствата 50/50. 

„Третирайте тази информация като поверителна и не отговаряйте тук във Facebook от съображения за сигурност. Ще ви дам подробности, след като получа спешния ви отговор чрез личния ми имейл адрес: [email protected], завършва неизвестният измамник. 

Справка на „Марица“ показа, че с името на въпросния „банкер“ има създадени поне 50 профила във фейсбук, с малки разлики в изписването. Снимката е почти идентична на всеки един от тях. 

Предупреждение за същата измама има в турски новинарски сайтове.Този тип измамни схеми не е непозната както за пловдивчани, така и за целия свят. Непрекъснато електронните пощи са заливани от съобщения, че съответният потребител е наследил милиони и че, за да ги вземе, трябва да си оголи всички лични данни. 

Модата по мейла моюже би е отминала, но във фейсбук тепърва се разгръща. По всичко личи, че мишените се подбират случайно, като измамникът отсреща чака някой да клъвне. 

Често жертва на подобни атаки стават деца, които са много по-склонни да повярват на подобни измислици. 

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

въпрос

въпрос

20.02.2021 | 15:36

не можем ли да отговорим че им разрешаваме да вземат парите при условия че ни направят една филипинска вувуззззеая за които сме слушал добри отзиви.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?