Следвайте ни

Пловдивчанин с БМВ лежа в ареста след грешен тест за дрога, взе 1000 лева

viber icon

Младеж с БМВ от Пловдив преживял истински кошмар, след като прекарал 9 дни в ареста без да е извършил престъпление, научи „Марица“. 

На 19 януари тази година пловдивчанинът седнал зад волана на колата си и след минути бил спрян от полицаи за рутинна проверка. Униформените направили тест за наркотици, така наречения драг чек, като пробата се оказала положителна за амфетамин. Младежът бил задържан за 24 часа в ареста на Пето районно, а срещу него било образувано досъдебно производство.

Тъй като бил сигурен, че има грешка в теста за наркотици, той дал доброволно в болницата кръв и урина за изследване. Междувременно бил задържан под стража, мярката за неотклонение потвърдили магистратите от Районния съд, но след обжалване Окръжният съд я изменил в парична гаранция от 1000 лв. 

Въз основа на взетите проби се изготвила химико-токсикологична експертиза, която не установила наличие на наркотици. В тази връзка досъдебното производство било прекратено, а мярката за неотклонение- отменена. 

Два месеца и половина шофьорът на БМВ бил принуден да търпи унижението, че е обвиняем. Бил подложен на силен стрес, за период от девет дни му било отнето и правото на свобода и придвижване, докато бил задържан. Ангажирал и адвокат, на когото платил хонорар в размер на 200 лева за защита. 

Обвиненият пловдивчанин потърсил правата си за незаконното задържане по съдебен ред, като  претендирал за причинен силен стрес и обезщетение в размер на 5000 лв. срещу прокуратурата. 

Обвинението контрирало, че младежът вече бил осъждан за аналогично престъпление и имал трайно установени престъпни навици. 

В крайна сметка магистратите от Районния съд в Пловдив преценили да му присъдят обезщетение от 1000 лв., които прокуратурата ще трябва да му заплати за преживяното. 

 Решението все пак подлежи на обжалване в срок до две седмици пред Окръжния съд. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Младен

Младен

28.12.2020 | 16:21

Ало Марица Гербаджийски милиционерски вестник

Отговори
4 3
Младен

Младен

28.12.2020 | 16:19

Полицая с дълъг чека да плати хонорара от неговата заплата.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?