49

Пловдивчанин развъртя бизнес с автомобилни части менте от Китай, мами шофьори

Пловдивчанин стана клиент на Темида, след като години наред въртя далавери с фалшиви автомобилни части и аксесоари. Бизнесът проходил още през 2010, но едва през 2017-а живнал. Пловдивчанинът имал магазин и склад, където съхранявал всички артикули за продажба.

В практиката си през годините търговецът се убедил, че най-много се купуват резервните части и аксесоари за БМВ, Ауди, Мерцедес и Фолксваген и затова се насочил предимно към такива. Той ги поръчвал от Китай, а след доставката им ги складирал в двата обекта. Основно ги продавал в интернет магазините „Ebay“, „Amazon“ и OLX. Шофьорите поръчвали като луди, тъй като цените били по-ниски, а стоките изглеждали досущ като оригинални.  Предприемчивият пловдивчанин много добре знаел, че няма съгласието на притежателите на тези марки и че бизнесът е незаконен, но това не го спряло. 

Той обаче бил хванат в крачка при поредната му поръчка. Пратката с 245 брони на Ауди била задържана от гръцките митнически власти на пристанището в Солун. Проверяващите установили, че поръчката е насочена към Пловдив. След направена експертиза от страна на Ауди било установено, че частите са менте.

Последвало разследване на дейността на пловдивчанина. Било установено, че предлага за продажба неоригинални стоки. Бил подаден сигнал, с който се захванали от Икономическа полиция в Пловдив.  Униформените извършили претърсване в магазина и в склада, където открили стотици фалшиви артикули - емблеми,  дръжки за скоростен лост, ключодържатели, надписи,  капачки за тасове, решетки, педали, ауспуси, подкалници и куп други стоки, имитиращи оригинали. Установено било, че притежателите на марките не са давали разрешението си за подобнаа търговия. Срещу него било повдигнато обвинение от прокуратурата.

Не след дълго пловдивчанинът се изправил и пред съда. Магистратите му определили наказание от 2 години и половина лишаване от свобода с три години изпитателен срок, както и глоба в размер на 2500 лв. Той обжалвал и в крайна сметка наказанието му било намалено на година и половина със същия изпитателен срок и глоба. Мотивите на магистратите са, че докато трае процесът, мъжът се държи примерно и не осъществява нарушения, което, според тях, води до извода, че у него е започнал корекционен процес още преди присъдата. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Станислав

Станислав

20.01.2022 | 11:17

Дам, сега трябва да арестуват и да съдят всички търговци на неоригинални авточасти. Пълна пародия.

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?