4020

Пловдивчанин осъди МВР за незаконен арест пред децата му

Пловдивчанин осъди Областната дирекция на МВР за незаконен арест. Той завел иск за обезщетение в размер на 1000 лв. по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди в Административния съд в града под тепетата. 

Мъжът твърди, че задържането му за 24 часа е било незаконно. Успял да обори и заповедта за задържането му в съда, като след това решил да търси справедливост. Пловдивчанинът попаднал в ареста в резултат на действията на отдел "Икономическа полиция". Твърди, че задържането му предизвикало у него негативни емоционални преживявания. Посочва, че е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се негативно в психологичен аспект в продължителен период от време.

При задържането е пострадал авторитета, уронен е престижа и е накърнено доброто му име в обществото, защото задържането се извършило в светлата част на денонощието, пред очите на близки и съседи, като по този начин е останало мнение у хората, че действително е извършил престъпление.

По делото било установено, че пловдивчанинът бил задържан в своя дом, като е изведен с белезници. Задържането е извършено пред съседи, съпругата му, децата му и негови близки. Извършено е претърсване и изземване, при което са иззети вещи.

Като свидетел била разпитана съпругата му, която казва, че пловдивчанинът претърпял душевни страдания и негативни емоционални преживявания, в пряка причинна връзка със незаконосъобразното задържане. Извършеното задържане му се отразило силно негативно в психологичен аспект в продължителен период от време лично на него и на цялото му семейство. 

Думите й били потвърдени и от брата на задържания. Той казал в показанията си, че пловдивчанинът се затворил в себе си, не разговарял с никой, бил много подтиснат и уплашен.

"Полицейското задържане задължително трябва да е обосновано с конкретни факти, които да сочат връзка между задържания и конкретното извършено правонарушение, каквито в разглеждания случай не са налице. С оглед настоящия правен спор като не е постигнал целта на закона, ответникът е причинил неимуществени вреди, за които следва да се определени справедливо обезщетение", се казва в мотивите на съда. 

Така магистратите са присъдили исканото обезщетение в размер на 1000 лв. МВР ще трябва да плати на задържания 800 лв. за съдебни разноски. 

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд. 
 
 
 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 6 оценки
5/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Христиан

Христиан

25.03.2024 | 11:52

Икономическа полиция са опасни хаха

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?