3906

Пловдивчанин каза "Чао!" на книжката си за две години, отказал тест за дрога

Пловдивски шофьор отказа проба за наркотици и ще бъде пешеходец в рамките на две години. Освен това ще плати 2000 лв. глоба, ще се прости и с 15 контролни точки. 

Мъжът си карал мерцедес по бул. „Цар Борис Трети Обединител“, когато бил спрян за проверка. Униформените установили, че не си носи книжката, съшо че липсват пожарогасител и аптечка.  Отказал да му бъде извършена проверка с драг чек. Бил му издаден талон за кръвна проба в болница, но той не се явил. Така се сдобил с три санкции - 10 лв. и 50 лв., както и най-сериозната - 2000 лв. глоба, с отнемане на книжката. 

Шофьорът обжалвал наказанията си пред съда. Магистратите отменили двете по-малки глоби, но оставили в сила най-голямата. Законът е категоричен, че шофьор, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества, и откаже кръвна проба, се наказва с лишаване от право да управлява за срок от две години и глоба 2000 лв. Относно по-малките глоби, съдът е на мнение, че нарушението не е формулирано правилно, поради което и самият шофьор няма как да разбере какво е. 

Например липсата на аптечка и пожарогасител са вписани като нарушение на чл.139 ал.1 т.1 от ЗДвП, вместо правилното такова по чл.139 ал.2 т.2 (аптечка) и т.3 (пожарогасител) от ЗДвП. Тоест, посочено е че колата е технически неизправна, което не отговаряло на истината. 

Относно другото отменено наказание магистратите считат, че както в акта, така и в наказателното постановление не става ясно точното място на което е извършено нарушението, а именно в коя част от булеварда, в коя лента, в коя посока на движение, кое е точното кръстовище. "Това само по себе си представлява съществено процесуално нарушение, водещо до нарушаването на гарантираното от закона право на защита и до основание за отмяна на обжалваното наказателно постановление", мотивира се съдът. 

Все пак решението може да се обжалва пред Административния съд в града под тепетата. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?