46

Пловдивчани пропищяха от нова телефонна измама, има опарени

Десетки пловдивчани са се оказали мишена на нов вид телефонна измама. Схемата, в чийто капан попадат, е проста, но изключително ефективна, особено във време на пандемия и онлайн живот. 

Подбраните жертви получават телефонно обаждане. Насрещният глас, мъжки или женски, се представя за служител на една от големите банки в страната. Под различни предлози се опитва да получи информация за издадените банкови карти, потребителски имена и пароли за електронно банкиране на мишената. Впоследствие реализират плащания без знанието и съгласието на титулярите. Най-честата причина, с която измамниците оправдават обажданията си е, че има преводи на големи суми без знанието им и че сигурността на парите им е застрашена. Точно това провокира притеснението, което умело се използва от мнимите банкери.

В последните месеци са регистрирани стотици сигнали от пловдивчани, от столичани и в много други градове от страната. В много от случаите измамите са успешно осъществени. Полицията работи по установяване на лицата, които стоят зад телефонната измама. 

Служителите на реда и от ръководствата на банките напомнят на хората, че банковите институции нямат практика да изискват чрез телефонно обаждане или имейл кореспонденция предоставянето на лични данни от свои клиенти. За да бъде ефективна борбата с подобни престъпления, от МВР призовават да се подават сигнали при най-малко съмнение за готвена или вече осъществена измама. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Иван

Иван

17.01.2022 | 17:49

Като ми се обадят от банката и ми кажат, че записват разговора, казвам, че и аз записвам. Като започнат да ми се обясняват, само чувам темата, прекъсвам ги и им казвам, че ще отида лично в банката да се разберем. Информация не давам по телефона, та дори и самия Гешев да е отсреща.

Отговори
6 0
Fanasa Abdala (Nigeria

Fanasa Abdala (Nigeria

17.01.2022 | 17:12

На непознати номера - не вдигам

Отговори
8 1
кой са хване

кой са хване

17.01.2022 | 16:25

КОЙТО СА ХВАНЕ Е ПЪЛЕН АБДАЛ

Отговори
15 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?