49
Следвайте ни

Пловдивчани осъмнаха с 4,5 млн. лири по-богати

viber icon

"Уважаеми господине/госпожо, с това писмо Ви информираме, че сте избрани за парична награда от 4 500 000,00 британски лири (четири милиона и петстотин хиляди британски лири)". Това са първите редове от електронно съобщение, заляло мейлите на пловдивчани през последните дни. 

Естествено, става въпрос за измама, но опасността не трябва да се подценява. Хакерите изискват лични данни, които да се изпратят на странен имейл адрес, след което да се кликне и на подозрителен линк, който автоматично ще осигури на измамниците достъп до устройството, което държите в ръцете си. 

"Процесът на подбор е извършен чрез случаен подбор в нашата компютъризирана система за избор на имейл. Вашият имейл е избран от (ESS) база данни с над 21 000 имейл адреса, извлечени от които сте избрани. Свържете се с нашата оторизирана банка, за да продължите с прехвърлянето на вашия печеливш фонд", пише още във въпросното съобщение. 

Така излиза, че получилият мейла е голям "късметлия". Дотолкова, че може за няколко секунди не да получи, а да се лиши от парите в банковата си сметка. 

Специалистите за порден път напомнят подобни електронно съобщения да не се отварят. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?