49

Пловдивчани кътат поне 6000 незаконни оръжия

Незаконните оръжия се оказаха истински препъникамък за полицаите. Ретроспективен поглед върху убийствата с огнестрелни пушкала през последните няколко години сочи, че над 90% от тях са извършени с нерегистрирани такива.

Веднага идват въпросите откъде и по какъв начин въоръжените се сдобиват с тях и минават между капките, що се отнася до полицейския контрол. Това важи особено за представители на етническите махали. Много са случаите, при които се качват клипове в социалните мрежи, на които се вижда как безконтролно се гърми с пистолети, пушки, калашници и т. н. Съвсем нормално е хората да се питат защо това се случва и защо няма наказани. Има. След като клипът стане публично достояние, униформени се задействат, взимат оръжието и санкционират неговия собственик, бил той пълнолетен или не.

Късни ли са обаче тези действия? В случая в пловдивското село Рогош - определено да. Там става въпрос за незаконна пушка - 12-и калибър, вероятно внесена нелегално от чужбина. Колко ли подобни незаконни пушки стоят скрити и чакат да гърмят? Както наблегна и служебният министър на вътрешните работи, превенцията куца и обикновено се действа на принципа "след дъжд - качулка". Закъснялата реакция обаче коства много невинни, в повечето случаи, жертви. Така се изтребваме с незаконни оръжия без никакви пречки и без някой да се поинтересува защо и как се стига до кръвопролития.  Многократно в годината униформени откриват незаконни оръжия и боеприпаси в домовете на пловдивчани, но повечето подобни случаи касаят възрастни хора в селата наоколо, скрили стара пушка, останала от починали роднини. Рядко подобни акции обаче има в ромските махали. Или пък ако има, те не водят до желания резултат. 

Малко под 60 000 е броят на законните оръжия в Пловдив и региона, които към момента се водят под отчет и контрол от полицейските служби, сочат данните от Областната дирекция на МВР в града под тепетата. Притежателите на въпросните оръжия са общо 39 527 души. Това означава, че много хора имат повече от едно оръжие. Всички въоръжени се вписват в единен автоматизиран информационен регистър. Има случаи на пловдивчани с по 5, дори над 10 законни оръжия от различен тип и калибър. Такива са например някои колекционери или пък ловци.

Най-общо казано, оръжията се разделят на огнестрелни, газ-сигнални и пневматични (въздушни). Огнестрелните в Пловдивско са 31 483, а собствениците им са 16 773, сочат данните от МВР. Късоцевните оръжия (пистолети и револвери) са 9543 за 8187 души, за ловджийските дългоцевни са 20 953 на 10 366 авджии. Хората от града и региона с разрешително за спортна стрелба са 190, като притежават 418 броя оръжие. Най-малко са колекционерите - 70, които съхраняват 364 оръжия, средно по 5 всеки, и такива с издадени разрешения за културни цели - петима с по едно оръжие.

В Пловдивско има 22 754 души с газ-сигнални и пневматични оръжия. 18 980 са газовите пистолети, а 6798 - въздушни, предимно пушки, сочат още данните на Областната дирекция на МВР. От тях става ясно, че в Пловдив и региона най-широко разпространени са ловните пушки и газовите пистолети. Ловджиите узаконяват занаята и стрелбата си, а пък газовите оръжия са най-леснодостъпни и най-евтини.

Полицията, и по-точно служба КОС, е тази, която упражнява контрол върху собствениците на оръжия и режима на тяхното получаване, съхраняване и употреба. Не е ясен броят на незаконните такива, но по неофициални данни става въпрос за до 10% от официалната бройка, тоест поне 6000. Проста аритметика въз основа на данните от полицията сочи, че всеки десети пълнолетен жител на областта притежава оръжие. Средно всеки пети от притежаващите разрешително пък се е въоръжил двойно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?