71

Пловдив пръв в страната: Изследват в местната полиция джигитите за наркотици

Областната дирекция на МВР-Пловдив си осигури бърза писта за изследване на кръвните проби на шофьори за употреба на наркотици. Новината съобщи пред „Марица“ шефът на полицията старши комисар Димитър Балев. Това става възможно благодарение на специален уред, с какъвто съвсем скоро ще бъде снабдена пловдивската дирекция. Става въпрос за газов хроматограф с масспектрален детектор за синтетична дрога, като амфетамини и всякакви дизайнерски коктейли, с които масово се друсат седналите зад волана. За закупуването на апарата са предвидени 600 000 лв. Финансирането вече е осигурено по линия на Фонда за безопасност на движението.

Очаква се апаратурата да заработи до 3-4 месеца. Когато това се случи, изследванията на кръвните проби ще стават в пъти по-бързо - до ден-два. Така ще се спестят време и средства. Към този момент кръвните проби за изследване за употреба на наркотици се изпращат в София. Това отнема много време, а освен това пловдивската полиция плаща на столичната лаборатория за тази дейност. Анализът с новия апарат в Пловдив ще се извършва в специална лаборатория, която се планира да бъде разкрита към сектор „Базова научно-техническа лаборатория“ (БНТЛ) при Второ районно.

Припомняме, че от януари пловдивската полиция изследва сама кръвните проби за наличие на алкохол. Това се случва благодарение на доставения газов хроматограф с хедспейс аутосемплер, осигурен в  лабораторията на местната дирекция по европейска програма. До момента кръвните проби и резултатите се обработваха в Окръжна болница, а при сложните случаи с едновременна проверка и за наркотици се налагаше да се изпращат в столицата.

Сега, когато полицията ще разполага и с апарата за изследване на кръвните проби за наркотици, ще се затвори цикълът по линия на престъпленията на пътя, а нарушителите много по-бързо ще се озовават в съдебната зала и ще се сдобиват с присъди и наказания. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Тъ Така Де

Тъ Така Де

15.07.2022 | 09:55

Аз предлагам да ги снабдят и със многоспекторен томограф със две роги като на бик който при духане от водача веднага да отрази колко пиперлив виц е разказал водача срещу власта и по специално срещу милицията през последната седмица Така ще се осигури поне за пет години напред работа на милиция прокуратура съд ДАНС МАНС КНОПИ и Конопи даже и на НАТО И щото мисля глобално и за затъналата ни глобално финансово Държавичка предлагам всеки водач да бъде снабден със белезници закупени със собствени средства Та да не се натоварва и без туй скапания бюджет на родната милиция която ни пази Опазил ни Господ Разбира се

Отговори
0 0
Батко

Батко

15.07.2022 | 09:26

А дали грешките след скапания дръгчек ще водят до бързо освобождаване на невинните?

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?