Следвайте ни

Пловдив - Европейската столица на руините СНИМКИ

Пловдив  е богат на  историческо наследство ​- археологически паметници  от епохата на Римската империя, Византия, османизма, 100​-годишни възрожденски къщи. С гордост показваме на туристите  емблемите на града - Античния театър, Римския стадион, Стария град.


Извън рекламата на Европейската столица на културата  Пловдив има още една атракция  - полусъборени  или напълно заличени сгради, много от  които попадат в архитектурно​-историческата зона  Филипопол - Тримонциум  - Пловдив, и строежи, замразени и изоставени от години.


 Руините  сриват рейтинга на града, особено в комбинация  с  разкопания централен площад и  буренясалите  разкопки на Римския форум.


Повечето от тези имоти са частна собственост. Местната власт така и не намери законен начин, от една страна, да улесни  тежките процедури по възстановяването на ценното архитектурно наследство, от друга -  да задължи собствениците да го стопанисва.

Най-големите руини са в Тютюневия град, който през 2019 г. трябваше да се превърне в един от привлекателните арт центрове на Пловдив.  Въпреки държавната субсидия, отпусната с решение на Министерския съвет, Община Пловдив не успя дори да направи ремонт на ул. "Иван Вазов", за която имаше идея да се разширят тротоарите, за да станат част от пешеходната зона.

Снимки от Атанас Кънев 

1.Тютюневият склад на ул. „Иван Вазов”

Сградата на бившия тютюнев склад на ул. "Иван Вазов" е собственост на фирма "Р.И.П.А" на бившия почетен консул на Италия Луиджи Гиа. Пожар, лумнал в сградата - паметник на културата, увреди още три склада в съседство.

2.Сточна гара

Грозилището на бул. "Христо Ботев" до Сточна гара е собственост на фирмите на Лиляна Моравенова и Момчил Момчилов. От НИНКН е разрешено да я съборят,, но да запазят фасадата

"Одрин” 8

Събореният тютюнев склад на ул. "Одрин" е собственост на едноименната фирма със съдружници Георги Бранеков и Александър Николич. Те бяха оправдани от Окръжен съд, сега се чака решение на Апелативния.

"Гладстон" 12

Къщата на ул. "Гладстон" 12 беше съборена на 6 юни от неговия собственик и управител на фирма "Неокор Билдинг" Светослав Митов.Икономическа полиция води разследване.

"Гладстон" 6

Преди пет години при изкопни работи на ул. "Гладстон" 6 собственикът е попаднал на античен зид и е зарязал строежа

6.Къщата с кулата

Общината е собственик на половината от красивата някога къща с кулата на ул. "Антим I". Преди време кулата беше укрепена, в момента се подготвя проект за реставрация

Къщата на Трихълмието

Два от етажите на знаковата къща на Трихълмието до Античния театър, известна като Церетелева, бяха собственост на бизнесмена Георги Гергов. Наскоро стана ясно, че той е дарил имота на митрополит Николай.

"Дунав"

Недовършената сграда на бул. "Цар Борис III Обединител" е на "Заводски строежи". На фирмата беше предоставено от общината право на строеж, за да отдели един етаж за кметството на район "Северен", но тя фалира

Хотел "Марица"

Лъскавата сграда до хотел "Марица" е собственост на Ветко Арабаджиев. Строежът е в незавършен вид най-малко от 10 г. След ареста на Арабаджиеви трудно се вярва, че скоро тук ще отсядат туристи.

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?