Следвайте ни

Плашещ ръст на огнените стихии в Пловдивско, внимавайте с огъня!

Глоби от 200 до 2000 лв. грозят нарушителите

viber icon

Плашещ ръст на огнените стихии в Пловдивско се отчита в разгара на лятото в земеделски площи и сухи треви, алармират от пожарната служба в града под тепетата. 

Само в рамките на 2 седмици в региона са станали няколко пожара в масиви с житни култури, в резултат на които са унищожени над 700 дка посеви и частично е засегната гора. 

През годините броят на пожарите в сухи треви, стърнища и отпадъци не само е устойчив, но и тревожно се увеличава, съобщават още от пожарната служба. Причините за огнените стихии в полски масиви, сухи треви и отпадъци в разгара на лятото  високите температури, умишлените запалвания, както и човешката небрежност. 

За да не се стига до неконтролируеми пламъци, трябва да се спазват стриктно правилата за пожарна безопасност. "Марица" ги припомня накратко: 

1. Забранено е паленето на сухи треви, стърнища, други растителни отпадъци и горими материали, както и паленето на огън на територията на горския фонд, освен на строго определените за целта места.

2. Да не се изхвърлят неизгасени цигари и клечки кибрит в горите, стърнищата и местата със суха тревна растителност.

3. Да не се използват съоръжения/машини и инструменти, иницииращи открит пламък на места със суха тревна растителност, в горите и в близост до площи с житни култури или ожънати масиви(стърнища).

4. Да се спазват стриктно предупредителните и забранителните знаци за пожарна безопасност в горите и полските насаждения.

5. При забелязване на пожар или запалване на сухи треви, стърнища или други горими отпадъци, незабавно да се съобщава на (тел: 112) и  да се предприемат първоначални действия за пожарогасене с подръчни противопожарни уреди, с цел локализиране на пожара в началната му фаза. При липса на такива могат да се използват – земна пръст, пясък, тупалки направени от клони, лопати, съдове с вода и други.

6. Пушенето и паленето на открит огън да се извършва на обезопасени места, отстоящи на разстояние най-малко на 50 метра от складиран фураж и на 100 метра от посевите;

7. Не се допуска паркирането на превозни средства, нощуването им и извършването на ремонтни дейности покрай пътища, които минават покрай складиран фураж, покрай посевите и през тях.

8. Не се допуска използването на огнестрелно оръжие, свещи, кибрит, факли и сигнални ракети в района на неожънати масиви и фуражни площадки.

Глоби от 200 до 2000 лв. грозят нарушителите. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ano

ano

17.07.2021 | 17:58

Пожарите господ ги пали, не цигарите

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?