2374

Пир по време на чума: Пускат крадци на пароли в телефона и лаптопа ни

Пандемията се превърна в епохата на киберпрестъпниците. Коронавирусът и мерките за борбата с нея значително подпомогнаха измамниците в нета и им осигуриха „зелен коридор“. Те непрекъснато измислят нови трикове, а броят на ужилените расте лавинообразно през последните месеци.   

Откъснатостта от нормалното ежедневие и затварянето по домовете прати в пенсия квартирните апаши. Но пък отвори широко вратата на „по-иновативните“ престъпници, които могат само с няколко клика да присвоят самоличност, банкови акаунти и сметки, при това на хиляди километри от жертвите си. Още в първите седмици от пандемията беше отбелязан 45% ръст на кражбите на пароли. Тенденцията само се засили в следващите месеци. 

Анализ на експертите на Kaspersky в периода от януари 2020 г. до този септември сочи главозамайващ ръст в броя на атакуваните потребители по целия свят. Потърпевшите са се увеличили със 160 000. 

Само през третото тримесечие кибератаките са скочили с почти 30% 

Спрямо предходната година случаите са се увеличили от 24,8 млн. на 25,5 млн. България не е изключение и онлайн измамниците също увеличават ударите. Сред класическите примери за ужилване в нета са два пловдивски случая в рамките на тази година, свързани с източване и пране на пари. 

В края на октомври хакери успяха да задигнат 100 бона от управителя на „Тракийски хляб“ ООД Георги Гарабетов. Кражбата станала чрез проникване в неговото онлайн банкиране от IP адрес в чужбина, вероятно Германия.  От сметката му без негово съгласие бяха извършени четири трансакции в други сметки. Бяха задържани „мозъкът“ на операцията и двама негови съучастници, впоследствие освободени. За полицията остана задачата да разгадаят механизма на измамата. Разковничето се крие в кражбата на пароли чрез използване на специален зловреден софтуер, наречен „Trojan-PSW“. 

Той копира данните за пароли и всякакви други ценни детайли от акаунтите 

на потребителите. Най-лесният начин за „вкарването“ му е чрез имейли с линкове или прикачени файлове. Така се „хаква“ системата и тя става безпомощна срещу всеки недоброжелател. Този „крадец на пароли“, който е най-разпространен, но не е единствен, е и най-често използваната тактика при фишинг измамите, които са истински хит на пазара по време на пандемия.

В средата на април пък полицията и прокуратурата разкриха мащабна схема за пране на пари, придобити именно чрез фишинг измами. В главната роля тогава се оказа небезизвестната Бойка Янушева, по-известна като Черната вдовица. За реализиране на схемата са набрани социално слаби лица. 

На тяхно име са разкривани формални дружества и банкови сметки 

След това чрез хакване пари от чужди банкови сметки ​- предимно на дружества, са били пренасочвани към новооткритите банкови сметки. Само за 3 дни бяха блокирани 1 600 000 евро и 1 750 000 долара. И при двете измами изкусната работа е реализирана от "мозък" извън страната, който работи като добре смазан часовников механизъм с подставените си хора.

Колкото по-дълго продължи пандемията от COVID-19, толкова повече паролите, данните за плащания и друга лична информация ще продължават да бъдат привлекателни за киберпрестъпниците и популярна стока на черния пазар. Поради тази причина експертите насърчават онлайн потребителите да вземат допълнителни мерки за защита на акаунтите си. Например чрез използване на многофакторния метод за удостоверяване на самоличността при влизане в сайтове и приложения. Освен това не трябва да се забравя и необходимостта потребителите да бъдат по-внимателни, да не отварят непроверени линкове и да използват актуализирани програми за защита на устройствата си. 

Три съвета за повече сигурност   

1. Винаги актуализирайте софтуера на всички ползвани устройства, за да предотвратите появата на уязвими точки и атаки във вашата мрежа.

2. Използвайте сложни пароли за достъп до корпоративни услуги и минимум двуфакторна автентификация за достъп до акаунта си. 

3. Избягвайте да публикувате онлайн лична информация, която може да разкрие самоличността ви, като физически адрес, личен телефонен номер, имейл адрес и т.н.  

снимки от iStockphoto.com

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Е нека де

Е нека де

11.11.2021 | 12:03

Му нека и другите да попируват няма само чифутската пасмина да пирува и пие човешка кръв

Отговори
0 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?

Към анкетата