Следвайте ни

Педофилът обработва средно по 7 минути

viber icon

Средното време за „обработване” на едно дете от педофил вече е 7 минути. Преди 7 г. това траеше с месеци.  Времето сега е много скъсено, тъй като децата са масово в социалните мрежи. И  ако не успее за кратко да привлече някого, педофилът минава към следващата набелязана потенциална жертва.  Затова е изключително важно родителите да научат детето да се съмнява при всяка покана за приятелство кой точно стои отсреща и да владее конкретни стъпки, за да провери дали афишираната самоличност е истинската.

„Педофилът вече не е чичко с потник на 40 г., възрастта падна до 22 г. и обикновено това е мъж, който може да е семеен с деца, на добре платена работа и с много добро име сред съседите. Той развива психологически усет и умения как да си изгради този имидж, които 5 висши образования не могат да дадат”, предупреди Георги Апостолов.

Още повече го улеснява, че поканите за приятелство в социалните мрежи често се приемат автоматично без проверка, дори от възрастните. Така се стига до това в един профил на педофил да има средно между 2700 и 7000 деца, посочи  Апостолов.

Опитите на човек със задни мисли могат да бъдат пресечени, ако детето се научи да следва няколко стъпки. Важно е да не приема прехвърляне на разговора в Скайп или Вайбър, защото там контролът е по-малък, може да се трие, не остава следа от комуникацията и има възможност веднага да се включи видео. Фейсбук, Инстаграм и Туитър са по-сериозни мрежи с опции за сигурност и следене на потребителите, казва Апостолов. Въпрос „Имаш ли камера?” също трябва да светне лампа в съзнанието на детето. Ако то не задейства тези защитни бариери, бързо се преминава към темата за секс, от която децата вече не изпитват притеснения, казва Апостолов. В повечето случаи размяна на сексуално съдържание е основна цел на педофила, едва 1 от 5 жертви реално се среща с него.

Ако родителят разбере, че тече такава комуникация, не бива да заема мястото на детето и да влиза в разправия с човека от другата страна, защото той ще прекъсне връзката и ще изтрие следите. Правилното поведение е да се прекрати общуването на детето и да се подаде сигнал  - в ГДБОП, в НЦБИ, на линия 124 123 или на safenet.bg.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?