Следвайте ни

Патрони и незаконни сделки взели главата на полицейския шеф в Асеновград

viber icon

Прокуратурата изнесе подробности за ареста на началника на "Охранителна полиция" и бивш шеф на КАТ-София Тенчо Тенев. Срещу него вече е повдигнато обвинение за престъпления по служба и за притежание на незаконни боеприпаси. 

"В качеството си на длъжностно лице е превишил властта и правата си, като е нарушил разпоредбите на вътрешните правила за реда и условията за сключване на договори за дарения, получаване и управление на дарения в МВР, утвърдени със заповед на министъра на вътрешните работи и е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ - Асеновград, без да има право на това, като общата стойност на даренията е около 10 500 лева – престъпление по чл. 282, ал. 2, пр. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26 от Наказателния кодекс", пише в съобщението на държавното обвинение. 

Тенчо Тенев е обвинен и за това, че в село Крум е държал боеприпаси без надлежно разрешение - общо  554 броя патрони от различен калибър. 

Прокуратурата твърди, че Тенев е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват сградата на полицията в Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности на ползвани от районното коли. Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенев подписвал част от тях от името на същата институция.

Полицейският началник е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания. 

Действията по разследването се извършват от екип от шестима следователи от Окръжен следствен отдел към Окръжната прокуратура в Пловдив.

Тенев е задържан вчера. Извършени са били процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания на девет адреса, иззета е търговска и счетоводна документация,  както и боеприпаси, назначени са експертизи. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Студент правист

Студент правист

12.05.2021 | 17:41

Не че съм голям юрист,ама дарения пък избор на доставчици, завишени цени, фактури, нещо... и ако има фактури за Община Ас, някакви съучастници нещо ... и как се правят ремонти без да знае началника ти.

Отговори
4 1
Чингито

Чингито

12.05.2021 | 16:39

Намериха му цаката Оборудвал потрошеното РУ и коли Голямо престъпление Нама ненаказано добро

Отговори
6 2
Прокоп

Прокоп

12.05.2021 | 16:16

Чакай, казвате ми,че се поставят камери в РУ и се ремонтират служебни автомобили и началниците не знаят нищо?

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?