1939

Патологичният ревнивец Янко съсече жена си с брадва

Траянка агонизирала 45 минути в болницата, преди да издъхне

11 декември 2014 г. От жилище на ул. „Батак“ в Пловдив се чуват страшни писъци. Съседите изтръпват и подават сигнал на тел. 112. Мястото почернява от полиция. Оказва се, че жена е на прага на смъртта след удари с брадва в главата. Откарана е в болница, но лекарите се оказват безсилни.  Вече се работи по предумишлено убийство.

 

Янко и Траянка живеели в пловдивския квартал „Столипиново“. Залюбили се към 2011 г., а година по-късно вдигнали сватба. Той бил на 20, а тя - на 19. Тържеството било пищно и продължило няколко дни, както повелява ромската традиция. Младото семейство имало две деца - Абдулах на 2 години, и Стефка - на 1 година, кръстена на майката на Янко. Първоначално отношенията между Янко и Траянка Йорданови били съвсем нормални. След като сключили брак, двамата заминали на гурбет в Германия. Там той бил първо като общ работник, а после започнал работа във фирма за авточасти. През 2013 г. се прибрали в Пловдив и заживели в семейната къща заедно с майката на Янко.

Скоро след като рожбите им се появили на бял свят обаче, започнали проблемите. Бащата взел често да пие, както и да употребява наркотици. Няколко дни от седмицата

се превръщали в пълен кошмар за Траянка.

Тя знаела какво я очаква, когато погледне в очите на мъжа си. Виждала яростта, както и че не е на себе си от опиати. Йорданов тормозел съпругата си, често я биел до припадък. Една от основните причини за агресията му била подозрението му, че тя му изневерява, докато липсва вкъщи. Така, когато се дрогирал, подхващал скандал и го приключвал след зверски побой. Яростта му към Траянка ставала още по-свирепа, карал я да признае за това, че кръшка, и да му издаде името на любовника. Съпругата му обяснявала, че е в дълбока заблуда, но този отговор хич не го задоволявал.

От ден на ден поведението на Янко ставало ужасяващо заради обзелата го  идея фикс, че не е единствен в сърцето на любимата му. Така се стигнало до фаталния 11 декември 2014 г. Сутринта Траянка станала, направила кафе и извела двете си деца. Тогава малчуганите били на 5 месеца и на годинка и половина. Отишла до леля си, която живеела в същия квартал. Оставила децата там, за да може Янко да се наспи на спокойствие.

Той обаче се събудил и

като разбрал, че жена му я няма, се вбесил.

Разбрал, че отишла при лелята, и се запътил натам, почервенял от гняв. Сграбчил я за ръката и буквално я повлякъл към апартамента им на ул. „Батак“. По погледа му Траянка разгадала, че не я очаква нищо хубаво. Мъжът ѝ я заключил в една от стаите и започнал да ѝ нанася брутални удари. Докато я изтезавал, Янко отново започнал да задава дежурните въпроси. Настоявал да му признае, че кръшка и че дели постелята си с друг. Тя за пореден път обяснила през сълзи, че той ѝ е единствен и че не хойка. Съпругът обаче очаквал да чуе друго. Безмилостните му удари предизвикали виковете от болка на Траянка. За да я накара да си признае, ревнивецът грабнал брадва и я заплашил. Тя му казала, че и да я убие, истината няма да се промени. Озверял, Янко ѝ нанесъл с острието три по-леки удара в гърдите. Жената не спряла да отрича, че изневерява. Тогава Янко пристъпил към крайно решение. Започнал да я удря с острието на брадвата в главата с такава сила, че буквално я съсякъл.

Траянка викала за помощ с малкото останала ѝ сила

Майката на Янко - Стефка, била в апартамента и чула ужасяващите крясъци. Опитала да помогне на снаха си, като счупи със стол залостената врата, но не успяла. През това време както тя, така и съседи, до които са стигнали виковете за помощ, се обадили на тел. 112, за да съобщят за насилието. Докато пристигне полицията, обезумелият от ревност мъж нанесъл минимум 6 удара по главата на Траянка с брадвата.

На ул. „Батак“ след няколко минути пристигнали униформени и линейка. Траянка била откарана по най-бързия начин в болница. Останала жива 45 минути в интензивното отделение на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, след което издъхнала. Лекарите се оказали безсилни срещу нанесените от вбесения Янко удари. Ревнивецът бил арестуван.

Няколко дни пред жилището на младото семейство дежурила полиция, за да не избухне вендета между неговите близки и роднините на убитата.

 

 

Заслужено наказание за престъплението

Година по-късно, след като му повдига обвинение, прокуратурата в лицето на Албена Георгиева иска доживотен затвор за убиеца. Според обвинението, престъплението било извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, а причината - неоснователна патологична ревност. По думите на прокурора, насилието в семейството било ежедневно, тъй като по тялото на мъртвата жена имало стари огромни синини.

В съдебната зала родителите на Траянка и особеният представител на двете ѝ малолетни деца искат общо 800 000 лв. обезщетение. По време на процеса роднините на закланата Троянка разказват пред журналисти, че Янко искал да се самоубива, след като осъзнал какво е направил. Те определиха майката като много кротка и разбрана жена, която обаче постоянно била тероризирана и малтретирана от мъжа си. Янко всекидневно пушел хашиш и озверявал още повече. Роднините знаели за тормоза над Троянка, опитвали се да се намесят, но жената ги спряла, защото не разрешавала да ѝ се бъркат в семейството въпреки тормоза. Това според близките и била най-голямата грешка, довела до фаталния край.

Поради твърденията, че ревнивецът искал да сложи край на живота си, той е настанен временно в психиатрия. Назначена е психиатрична експертиза, която обаче установява, че е напълно адекватен и може да носи пълна отговорност за зверството. В крайна сметка пред съда Янко признава вината си и иска съкратен процес без разпит на свидетели и експерти. Признанието му гарантира и редуциране на присъдата. Магистратите от Окръжния съд в Пловдив определят наказание от 23 години затвор за убиеца. Присъдата е потвърдена и от Апелативния съд. Според решението на родителите на жертвата се присъждат 300 000 лева обезщетение, а на двете ѝ деца - невръстни момченце и момиченце, общо 400 000 лв. 

Майката и бащата на Траянка, които живеели в Германия, поели грижата за внуците си. Янко е лишен от родителски права, а децата му растат зад граница.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?