Следвайте ни

Първо в "Марица": 19 жертви на войната по пътищата в Пловдивско за половин година

viber icon

19 души са загинали при катастрофи в Пловдив и региона за първите шест месеца на годината. Това става ясно от отговор на пловдивската полиция на запитване на "Марица" за състоянието на пътнотранспортната обстановка в областта за полугодието. 

В периода от 1 януари до 30 юни катафоите са общо 315, а при тях са пострали 379 души. В сравнение със същия период на предходната година се отчита намаление на тежките катастрофи с 8,  а също и на ранените - с 31, но броят на жертвите е увеличен със 7.

В Пловдив, също както и през 2020-а, са станали 155 от общия брой катастрофи. За областния град е аналогична и миналогодишната тенденция да няма загинали, а ранените са с 10 по-малко – 176.   

В по-малките населени места в региона са възникнали общо 64 катастрофи, които са с 14 по-малко от тези през 2020-а. Загиналите са с трима повече, а пострадалите са с 15 по-малко - общо 78.

По пътищата от републиканската пътна мрежа в областта и общинските пътища през отчетния период са регистрирани 96 катастрофи - с 6 повече от миналата година. С 3 повече са и жертвите, като броят им е 4, а ранените са 125, което е намаление с 6. 

Най-много катастрофи – 303, с 18 загинали и 367 ранени, са възникнали поради нарушения от страна на шофьорите. Такива са случаи на движение с превишена скорост и недостатъчна дистанция, отнемане на предимство, рисково навлизане в насрещното движение при маневра или изпреварване.

Заради неправилно пресичане или внезапно слизане на платното за движение от страна на пешеходци са станали 8 тежки инцидента с един загинал и 7 ранени. Други две катастрофи с 3-ма ранени са били поради техническа неизправност на колата. По един пострадал има и при произшествия заради неравности по асфалта и животно на пътя. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?