Следвайте ни

Пандемията отвори кутията на Пандора в нета

Бандитите зарязаха шперцовете и се развихриха в онлайн пространството на лов за наивница

viber icon

Измина повече от година от началото на пандемията. Месеци, в които светът се трансформира, бе принуден да свикне да живее в изолация и да се научи да пази здравето си. Тази откъснатост от нормалното ежедневие и затварянето по домовете обаче се оказа огромно изпитание за „класическите“ престъпници.  Те зарязаха шперцовете и отвертките, прибраха ножовете и натиснаха пауза. Единствено по-инатливите продължиха, ала  попаднаха под ударите на закона.

Статистиката на пловдивската полиция сочи, че през миналата година има осезаем спад на кражбите и грабежите. По-малко са и престъпленията, свързани с наркотици, както и на хулиганските прояви. Общо взето, бандити не липсваха, но техният брой бе по-малък, а и полицията в Пловдив успя да разкрие рекорден брой престъпления - 91 %.

Наред с ежедневните си задължения, униформените в града под тепетата бяха натоварени и с ред задачи, свързани с пандемията, най-тежки в първите месеци след началото през март миналата година. Едновременно с многобройните специализирани полицейски операции и в града срещу джигитите на пътя и в областта, в помощ на самотно живеещите възрастни хора, служителите на реда бяха ангажирани с огромната отговорност да следят за спазване на мерките срещу заразата.

 

Някои се опитаха да продават гориво без да го отчитат

 

Задачата бе изпълнена успешно, което става ясно от регистрирания спад в престъпленията.

Но престъпността остана на повърхността - трансформирана, но жива. Недоброжелателите се изместиха в онлайн пространството, появиха се и нови, които доста умело се вклиниха в ситуацията и я използваха за лични облаги.

В самото начало на разпространението на вируса и първите потвърдени случаи на заразени лица, както и липсата на санитарни материали - маски, шлемове, ръкавици, дезинфектанти и защитно облекло за предпазване на населението, се забеляза значително увеличаване на подавани от граждани сигнали за измами. С оглед пресичането на тези спекулативно предлагане на стоките, служителите на Икономическа полиция, съвместно с други контролни органи, извършваха незабавни проверки на аптеки и магазини, за които бяха получавани такива данни. Но най-вече се проверяваха постъпили данни за измамници,

 

17 март

40-годишен пловдивчанин и съучастникът му са арестувани след акция на Икономическа полиция. Мъжете са се възползвали от създалото се извънредно положение от липсата на предпазни средства на пазара и са пуснали за продажба в интернет фалшиви маски.

В условията на пандемия от световен мащаб, по отношение на пътуванията на български граждани извън територията на България, по-голямата част от страните въведоха изискване за наличието на валиден отрицателен PCR тест за Ковид-19. Наличието на такъв вид тест доведе до изготвянето и представянето на фалшиви такива. На полицията бе възложено незабавно да се реагира на всеки получен сигнал от този род.

Пандемията роди измамата с маски

 

След затягане на мерките за противодействие на пандемията. с които се затвориха редица магазини, започна да се забелязва бум на такава през интернет платформи, което от своя страна доведе до увеличаване на престъпленията, свързани с търговия през нета. През миналата година се забеляза увеличаване на измамите при покупка на стоки, тъй като физическият контакт с продавачите  бе ограничен. Като един от начините за измама, утвърдил се във времето, но придобил актуалност в настоящата ситуация, бяха фалшиви интернет адреси на реални доставчици на стоки, както и посочване на банкови сметки в чужбина за превод на авансови суми или цялостно заплащане на стоките.

Изолацията на хората доведе и до бум на социалните контакти през Facebook, което беше използвано от измамниците. Те печелеха доверието на хора, предимно с ограничени средства и нисък интелектуален статус, за парични преводи към чуждестранни банкови сметки на лица с африкански или азиатски произход. Принципът на този род измами се изразява в запознанство, обещания за брак или съвместно съжителство, обещания за изпращане на подаръци и парични средства в големи размери с колетни пратки, които следва да се освободят след предварителен превод на чужда банкова сметка на суми от порядъка на десетки хиляди евро.

През периода с увеличен бум на търговията през интернет се наблюдаваше и увеличаването на разпространение на стоки менте, имитиращи известни търговски марки. Това принуди полицията да провежда периодично специализирани операции. В годината на пандемията бяха иззети общо около 15 000 артикула, носещи означенията на световноизвестни чужди търговски марки, както и такива, които са защитени по национален ред.

 

 

5 август
При инспекция от обекти в търговския център „Изгрев“ бяха открити 345 ментета

 

9 септември
Склад със стоки, имитиращи популярни търговски марки, разкриха служители от отдел „Икономическа полиция” в хода на специализирана полицейска операция. Открити са повече от 600 бройки от популярни търговски марки, сред които Adidas, Puma, Nike, Louis Vuitton, Guess, Gucci, Calvin Clein, Lives, Fendi, Burberry, Versace, Channel и Balenciaga.

Друг аспект на извършваните икономически престъпления, повлиян от пандемията, бяха длъжностните присвоявания, което се обуславяше от продължителното прекъсване на работа, липсата на работна заплата и наличието на текущи задължения. Най-често се присвояваха парични средства от материалноотговорни лица - касиери, търговски представители и други при изпълнение на задълженията им.

18 декември
25-годишен мъж от Кричим е с повдигнато обвинение за извършени кражби на мобилни апарати, използвани за нуждите на болнично Ковид отделение и спешен Ковид кабинет в пловдивско ДКЦ. Той се представил за пациент, нуждаещ се от помощ. Използвал по-трудната подвижност на лекаря, облечен в предпазни средства, и извършил кражба на мобилен телефон и пари в момент на невнимание. За да се добере до Ковид отделение в една от пловдивските болници, методично събирал информация за неработещи камери и слабости при пропускателния режим на медицинските специалисти. Влизайки в отделенията, мъжът крадял оставени без надзор по-ценни вещи. Сред потърпевшите има и пациенти. 

Въвеждането на ограничителните мерки и затягането на граничния контрол и този по пътищата в страната доведе до намаляване контрабандния внос на цигари от чужбина, но същевременно се забеляза запазване и дори увеличение на установените случаи на незаконна търговия с тютюн и помещения, обособени за рязане на такъв на територията на Пловдив и региона. През 2020 година бяха разбити няколко незаконни цигарени фабрики край Пловдив. Арестувани бяха десетки за търговия с тютюн и цигари.

 

Разкритите нелегални цехове за цигари не бяха един и два

 

16 октомври
Полицейските служители предприели проверка във връзка с получен сигнал от софийско търговско дружество, че от негово име пловдивска куриерска фирма изпраща пратки със стоки, като използва данните на столичното дружество без негово знание и съгласие. В хода на проверка в складова база на бул. "Дунав" под тепетата в момент на изпращане на пратка е установен 33-годишен плевенчанин. Мъжът управлявал микробус "Фолксваген Транспортер", в който били открити  4 бр. палети с опаковани кутии за инструменти, готови за изпращане. В металните кутии, които били заключени, старателно били скрити картонени  кутии с цигари Dunhill с български акцизен бандерол. Иззети са общо 17 бокса с 8500 цигарени кутии, съдържащи 170 хиляди къса.

 

Отчете се и бум на престъпления, насочени към крайния потребител, които бяха разкрити след множество акции. Бяха разбити незаконни цехове за месо и олио, както и складове със стоки с изтекъл срок на годност, които, въпреки това, са приготвени за магазините.  В Калековец бе ударена манипулирана колонка за гориво.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?