49
Следвайте ни

Отстраняването на шефа на ОПУ Атанас Ташков - незаконно

viber icon

Отстраняването на шефа на Областното пътно управление в Пловдив Атанас Ташков е незаконно. Това решиха на свое заседание магистратите от Административния съд, предаде репортер на "Марица".


Съдиите отменят заповедта на УС на АПИ от 2 юни, с която Ташков е освободен.


В нея се казва, че мотивът за прекратено служебно правоотношение е, че е "налице е обективна невъзможност държавният служител да държавният служител да изпълнява служебните си задължения извън случаите по чл. 103, ал. 1, т. 3, а именно: За длъжността директор на Областно пътно управление се изисква разрешение за достъп до класифицирана информация, а господин Ташков не притежава такова разрешение“. 


Според съдът по делото липсват данни да е проведена процедура за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация, нито за постановяване на отказ за достъп по отношение на жалбоподателя.


"Тоест не става въпрос за отказан или отнет достъп на служителя до класифицирана информация, поради това че не отговоря на изискванията на закона или поради негово недобросъвестно поведение, а за резултат, настъпил поради бездействие на органа по назначаване. Инициирането на процедурата е поставено в задължение на администрацията, а не на служителя. Това е така, защото необходимостта за предоставяне на достъп изхожда от вменените на служителя и специфични за длъжността служебни задължения или конкретно възложени му от ръководителя на организационната структура задачи.... След като по отношение на жалбоподателя не се установява обективна невъзможност да притежава нужния достъп до класифицирана информация било поради това, че не отговоря на изискванията на закона или поради забрана за заемане на длъжността, в резултат на предходен отказ, то не се установява и наличие на заявеното от ответника (АПИ) правно основание за прекратяване на служебното правоотношение. Създалата се фактическа обстановка не се явява непреодолима за страни по правоотношението. Напротив същата се дължи на бездействие от страна на администрацията, при наличие на задължение за извършване на конкретни действия, поради което в тежест на служителя не могат да се поставят неблагоприятни правни последици под претекст за обективна невъзможност да заема длъжността", гласят мотивите на съда. 


В заключение магистратите посочват, че заповедта на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна Инфраструктура" за отстраняването на Ташков се явява издадена в противоречие с материалния закон и като такава следва да бъде отменена.
 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Нагли до безшумност ,но скоро ще са в затвора.

Нагли до безшумност ,но скоро ще са в затвора.

27.11.2021 | 15:15

Тоя още ли не е в затвора с женището си.??.И това ще стане.И пълна конфискация на награбеното

Отговори
7 2
Георги

Георги

27.11.2021 | 13:20

да му спретнат данъчна ревизия и всичко ще се изясни

Отговори
7 3
ИБТъПоТо

ИБТъПоТо

27.11.2021 | 13:14

Няма отърваване от тези паразити! Като едноглетъчни амеби са! Така са се приспособили към техния свят на корупцията, че даже и през съда не може да се отървем от тях! Спасението е чрез народен съд и директно в затворите! Айде, крадците да яхват метлите и да изчезват от Пловдив!

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?