46

Отмениха глоба от 5 бона на зам.-кмет на Пловдив

Районният съд в Пловдив излезе с две решения по отношение на глоби, наложени на заместник-кмета инж. Пламен Райчев. Едното от тях потвърждава наложената му санкция в размер на 5000 лв. от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), а другото отменя глоба в същия размер. 

Потвърдената глоба касае нарушения в обществената поръчка за избор на изпълнител за строителството на Колежа. До участие в класирането тогава беше допуснат само консорциумът ДЗЗД "Колежа", а останалите оферти бяха отхвърлени с мотив, че не отговарят на техническите изисквания. АДФИ обаче открила нарушение - самото изискването за наличието на определен персонал било включен и като показател за оценка на предложенията. В крайна сметка магистратите определили това като недопустимо и потвърдили санкцията от 5000 лв. Решението подлежи на обжалване пред Административния съд

Отменената глоба в същия размер пък касае реализацията на проект „По крепостните стени на Филипопол“ - за реставрация и реставриране на археологическите комплекси "Небет тепе" и "Източна порта". Според инспекторите в Методиката за комплексна оценка на офертите на участниците начинът за определяне на оценката по Показател П1 - Предложение за проектиране и строителство, е в нарушение, защото "не дава възможност да се оцени нивото на изпълнение, предложено във всяка оферта, в съответствие с предмета на обществената поръчка и техническите спецификации, не дава възможност да бъдат сравнени и оценени обективно техническите предложения в офертите, както и не осигурява на кандидатите и участниците достатъчно информация за правилата, които ще се прилагат при определяне на оценката по всеки показател".  

Според магистратите обаче нарушение по Закона за обществените поръчки не е допуснато. 

"Тълкувана в своята цялост методиката по достатъчно ясен и небудещ съмнение нито за съда, нито за участниците в процедурата начин дефинира както условията, които трябва да бъдат изпълнени като минимално базисно изискване въобще за участие в процедурата, така и тези, които надграждат минималните изисквания и позволяват класиране на участниците един спрямо друг в качествено отношение", се казва в мотивите на съда. И това решение подлежи на обжалване пред Административния съд в града под тепетата. 

"И по двата случая това не са мои еднолични решения. Аз съм изпълнявал политики на Община Пловдив, а проектите ми са възложени за управление от кмета. В подготовката на тръжната документация изцяло съм се доверил на екипа за обществени поръчки на Общината", коментира пред "Марица" Пламен Райчев.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
rtyty

rtyty

04.10.2023 | 13:10

Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ---- https://min.lc/medbg

Отговори
0 1
Балха

Балха

04.10.2023 | 12:13

Ухапах го след това решение

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?

Към анкетата