Следвайте ни

Отложиха с месец разследването за "Пловдив 2019"

Пловдивската прокуратурата удължи с 30 дни разследването за разходите на обществени средства по откриващата церемония на „Пловдив 2019“. Това е станало с постановление на наблюдаващия прокурор, тъй като първоначалният едномесечен срок за проверката изтече в събота, съобщи за „Марица“ говорителят на окръжното обвинение Галина Андреева-Минчева, която отказа да даде повече информация по самото производство.

Припомняме, че магистратите се самосезираха „след множество публикации и коментари в различни медии“, а самата проверка беше възложена на сектор „Икономическа полиция“ към областната дирекция на МВР-Пловидв.

Тогава от фондация „Пловдив 2019“ заявиха, че ще съдействат на разследващите, но ще се въздържат от коментари до изясняването на случая. Организаторите добавиха, че документацията е публична и се надяват с края на текущата проверка да приключат и спекулациите по повод откриващия уикенд.

Най-много критики отнесе самата концепция на пищната церемония, както и бюджетът за нея и неговото разпределение. Тогава Слави Трифонов заяви, че е наемал същата сцена за негов концерт, но за съоръжението платил 681 000 лева, а от община Пловдив броили близо 2 милиона.

От „Пловдив 2019“ контрираха с изявлението, че цената на спектакъла е 1.8 милиона без ДДС, но в тази цена се включва не само сцената, а и подготовката, хонорарите, настаняването, фойерверките и др. Самата сцена струвала 219 000 без ДДС, а техническото обезпечаване – 880 000 лева без ДДС.

Кой е крив и кой е прав – ще каже прокуратурата, но след още 30 дни.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?