71

Открит урок: Ученици от ЕГ "Иван Вазов" засипаха прокурори с въпроси за наказанията

Прокурори, съдии и съдебни служители от Окръжния съд, Окръжната и Апелативната прокуратури стартираха открити уроци в две пловдивски училища по Образователната програма на МОН и ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за настоящата учебна година.

Първата лекция беше изнесена от прокурор Петър Петров от Окръжната прокуратура и Иван Семерджиев – съдебен помощник в Окръжния съд. Темите за професията на съдията и прокурора, за кибер-престъпленията и за опасностите от употребата на наркотичните вещества беше представена пред ученици от три паралелки 10-ти клас в Езикова гимназия „Иван Вазов“.

Съдебният помощник Иван Семерджиев направи презентация, в която нагледно обясни на десетокласниците как безопасно да сърфират в интернет, какво представляват компютърните престъпления и какви са опасностите от разкриването на личните им данни. Той разказа реален казус от практиката на Окръжен съд – Пловдив за разпространение на порнографски материали на малолетно лице  -  9 годишно момиче, с което осъденият е  комуникирал чрез социални платформи.

Прокурор Петър Петров, който предстои да встъпи в длъжност като административен ръководител на Районната прокуратура обясни, че през следващите пет години един от приоритетите в неговата работа ще бъде ограничаване на държането и употребата на наркотични вещества, най-вече в близост до учебните заведения, и превенцията на престъпленията, свързани с тях. Той разясни на учениците и опасностите, както и наказанията при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Лекторите отговориха на множество въпроси, поставени от десетокласниците, сред които - защо са избрали тази професия, как се подават жалби до съответните институции и конкретно какви наказания се предвиждат за различните престъпления.

През 2023 г. Апелативна прокуратура – Пловдив, Окръжна прокуратура – Пловдив и Окръжен съд - Пловдив провеждат съвместно Образователната програма на МОН и ВСС в три училища в града – Национална търговска гимназия, Езикова гимназия „Иван Вазов“ и СУ „Свети Седмочисленици“.

Лекция за професията на прокурора и опасностите от употребата на наркотични вещества изнесе и прокурор Мария Тодорова от Окръжна прокуратура - Пловдив пред ученици от десети клас в НТГ. Предстои с ученици от същото училище да се срещне съдия Петко Минев от Окръжния съд, който също ще говори за опасностите от употребата на наркотични вещества. В края на цикъла от обучения, предстои заключителен дебат между участници от училищата-партньори

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?