Следвайте ни

От "кокошкари" до "отпускари" ни тарашат жилищата през лятото

viber icon

Ловки крадци ни дебнат през четирите сезона, но най-активни са те през лятото. Тогава хората са по почивки или пък са вкъщи, но спят на отворени прозорци и врати заради непоносимите жеги.  Точно това чакат и апашите, за да тръгнат на лов за плячка. 

Лятото е сезонът на отпуските. Хората планират свободните си от работа дни с месеци напред, опаковат багажа си и заминават на море или на чист въздух в планината. Не подозират обаче, че пътуването им е дългоочаквано не само от тях, но и от крадците, които дебнат зад ъгъла. Дори и почивката да е била пазена в тайна, така че да не стигне до ушите на апашите по дълъг път през близки и познати, отраканите в занаята имат десетки начини да разберат, че няма никой вкъщи. Например загасените постоянно лампи могат да подскажат, че "теренът е чист".

Източници на „Марица“ от охранителния бранш споделят, че през лятото

в Пловдив и областта върлуват четири типа крадци.

Първият и основен са „отпускарите“. Те проникват само в апартаменти и къщи на хора, които отсъстват и това е проверено. Често се случва в сценария за обир да са замесени и познати на собствениците, които са подсказали на апашите кога точно няма да има никой в избраното жилище, за какъв период, както и какво могат да отмъкнат оттам.

Вторият основен тип крадци в жегите са „кокошкарите“. Те са активни основно през лятото и тяхната дейност се засилва по време на горещините, защото осъществяват кражбите през незаключени врати и отворени прозорци. Често, за да спят спокойно, живеещите в съответния апартамент, кооперация или къща оставят отворено, за да може температурата вътре да е по-поносима. Това обаче действа като покана за „кокошкарите“.  Те влизат, пазят тишина и взимат каквото успеят да видят, като чанта, портмоне, телефон, лаптоп, дори цигари, и гледат да напуснат обекта на кражба максимално бързо, тъй като може собствениците да се събудят и да ги хванат на местопрестъплението, както и да се случи нещо непредвидено като ситуация. Подобни кражби не се планират, извършват се предимно нощем. Апашите оглеждат и

където видят отворен прозорец или отключена врата, си пробват късмета,

колкото и рисковано да изглежда. „Това, че жилището им е вторият или третият етаж, не трябва да успокоява собствениците, защото често пъти има лесен достъп за крадците. Височината в много от случаите не е пречка за тях“, коментират препатили.

Третият тип крадци са „виладжиите“. Тяхната мишена са къщи и вили на село, както и курортни селища. Тъй като собствениците живеят и работят в града, рядко ги посещават. Това се случва през уикендите или за по седмица-две през лятото и зимата, когато си взимат отпуск. През останалото време обаче вилите и къщите на село са подложени на постоянни атаки от ловки апаши. В делничните дни разбиват вратата, взимат каквото има вътре и се изпаряват бързо. Ако има система за сигурност, каквато все по-често си слагат собствениците на имотите извън града, кражбата се извършва в рамките на два дни. През първия „виладжиите“ се справят със СОТ-а, като първо го заглушават, а след това му чупят антената, за да показва, че работи, но да не излъчва сигнал. След като вече са си подсигурили спокойствие, на втория ден крадците влизат и изнасят всичко, което могат - перални, печки, телевизори и т.н.

Четвъртият тип крадци са "професионалистите" - онези, за които сме гледали само по филмите. Те се наемат да извършват само сериозни кражби, само през деня, след потвърдена информация и дни разучаване.

Основната им цел са каси с пари, бижута и скъпи часовници

Преди да се пристъпи към действие, апашите извършват сериозно проучване на навиците на собствениците на имота - какво правят,  кога и за колко време отсъстват от имота и т.н. Обикновено "професионалистите" са група от няколко души. Често се използва отцепка - един следи какво правят собствениците, за да може да информира останалите, ако някой се връща. Друг пък стои и наблюдава около къщата и апартамента - има ли раздвижване, кой влиза и излиза. Обикновено на апашите им трябва повече време, защото често касата е добре скрита и отнема доста усилия да я открият. За да си спечелят нужното време обаче, те първо трябва да се справят със системата за сигурност. Затова използват заглушители. Така СОТ-ът е обезоръжен за минути, достатъчни, за да му счупят антената и той да не може да излъчи сигнал. След това махат заглушителя и продължават работата си. 

 

Хващат ги и ги пускат

Какво се случва след кокошкарската кражба от апартамент или къща? Крадецът си е свършил работата, СОТ-ът пищи. Средното време за реакция на охранителните патрули е 3-5 минути. Хващат апаша на местопрестъплението или близо до него. Веднага се уведомява полицията, след което заловеният се предава на органите на реда. Оттам нататък му се определя наказание. То най-често обаче е арест за часове, а ако кражбата е по-голяма - няколко месеца затвор.

 

Като по филмите - няма брава, която да ги спре

Все по-често ключари хвалят продаваните от тях брави, че издържат на всякакъв натиск и че няма възможност да бъдат преодолени. Е, това остава мит, поне за професионалните крадци. „Няма брава, която да ги спре“, категорични са специалистите, които се занимават с мащабни обири.

Цените на „вълшебните“ брави тръгват от 700-800 лв. и гонят 1500 лв., но така или иначе, ако конкретно жилище е набелязано, то ще бъде разбито. Особено внимание привличат къщите и апартаментите с каси, които съхраняват по 150 000 - 200 000 лв., също диаманти и часовници. Те са лесно конвертируема стока. Изпечените в занаята бандити ги продават и от тях могат да изкарат също немалко пари, от порядъка на поне 100 бона.

Професионалистите действат точно като по филмите - в група, активират предварително СОТ система и се отдалечават, за да проследят за колко време се реагира. Разполагат с всякакъв вид инструменти, за да не бъдат изненадани от труднодостъпна или пък достатъчна дебела каса.

По-големият процент от върлуващите в Пловдивско апаши са от София. За да са по-успешни, те работят в тандем с местни "колеги" - с пловдивчани в Пловдив, с пазарджиклии в Пазарджик и т.н.

За професионалистите системите за сигурност са като детска играчка. Лесно ги заглушават  и преодоляват, но дори и да се задейства, те винаги имат резервен план за лесно измъкване. Опитът им позволява да си поставят големи цели и да ги достигат безпроблемно, в повечето случаи. Много от професионалните обирджии са профилирани и се насочват само към касите на определен тип обекти - само къщи, само аптеки, само хипермаркети и т.н.

„Законът е такъв, че когато крадецът е хванат, не го съдят за това, че е нахлул в къща или апартамент, а според това какво е успял да открадне. Какво наказание ще бъде определено за човек, взел 200 лв. и кутия цигари например? Ще лежи 24 часа в ареста или пък в други случаи ще остане в затвора 3 месеца. След това излиза и отново започва старата песен. Може да извърши 100 обира, докато пак го хванат“, коментират гардове ветерани.

Само в рамките на седмица в Пловдив бяха регистрирани няколко кражби от апартаменти. По-голямата част от апашите се издирват от полицията. Ако крадците са пришълци, както все по-често се случва, залавянето им става още по-трудна задача за униформените.  

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?