Следвайте ни

Оставиха в ареста турчин, поръчал си 288 кг. хероин

viber icon

Пловдивският апелативен съд остави в ареста турския гражданин, живущ в Беларус, Селман Йоздемир, който е заловен като получател на 288 килограма хероин, внесен контрабандно от ирански шофьор на товарен автомобил. 

Хасковският окръжен съд е отказал да промени мярката за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемия, който обжалва определението в Апелативен съд – Пловдив. 

От събраните по делото доказателства е известно, че шофьор от Иран е задържан на 14 април миналата година на ГКПП „Капитан Андреево“ след щателна митическа проверка на управлявания от него камион с иранска регистрация, при която са открити 288.380 кг. хероин за над 20 мил. лева. 

Полицията е установила получателя на товара - турския гражданин Селман Йоздемир, който е привлечен като обвиняем. 

Шофьорът е освободен преди време срещу парична гаранция от Окръжна прокуратура – Хасково.

Престъплението,  в които е обвинен Йоьдемир е, че като помагач в съучастие с друго лице, е съпричастен  в контрабанда на изключително голямо количество наркотици. 

Деянието е тежко по смисъла на Наказателния кодекс и за същото престъпление законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години и глоба от 200 000 лева до 300 000 лева.

Апелативните магистрати прецениха, че са налице изискуемите от закона предпоставки за оставане в сила на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо турския гражданин. Остава неразколебано обоснованото предположение за съпричастност на Йоздемир към престъплението, в което е обвинен. Остава опасността при по-лека мярка за неотклонение той да се укрие, тъй като е чужд гражданин, няма адрес в България, а предвид тежестта на наказанието, той може да се опита да напусне страната. 

Заседанието по делото се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираше обвиняемият и съдебната зала, в която  бяха съдебният състав, прокурорът, служебният защитник и преводачът.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?