Следвайте ни

Оставиха в ареста апашите, които пребиха дядо Христо от Трилистник

viber icon

Районният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста 32-годишният Павел Асенов и 16-годишният Ангел Маринов, които пребиха и ограбиха 86-годишния дядо Христо от Трилистник.

Случаят нашумя след като лично главният прокурор Иван Гешев дойде на място да разговаря с пострадалия пенсионер.

Според обвинението двамата роми са извършили грабеж на портфейл и пари, общо всичко на стойност 117 лева, като са употребили за това сила и заплашване – престъпление по чл. 198 ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал.1, а за непълнолетния обвиняем А. М. и вр. чл. 63 ал. 1 т. 3 от НК. Предвидените от закона наказания за това престъпление са съответно: лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години – за пълнолетния извършител, и лишаване от свобода за срок до 3 години – за непълнолетния.

Съдът прие, че макар разследването да се намира на ранен етап, от събраните до момента писмени и гласни доказателствени средства може да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми са автори на престъплението, в което са обвинени. Извършен е следствен експеримент, оглед на местопроизшествието, налице са и обясненията на обвиняемия Ангел Маринов, който точно е посочил не само двора, но и конкретното място, където е изхвърлен портфейла, отнет от пострадалия. Извършеното престъпление се отличава с ожесточеност и безпардонност, като е употребена освен физическа и вербална агресия спрямо пострадалия. Жертвата е възрастен човек, на 86 години, чиято възможност да окаже съпротива е силно намалена, двамата обвиняеми са разбили врата и прозорец, за да проникнат в къщата му.

Съдът прецени, че за двамата обвиняеми не съществува опасност да се укрият, но е налице реална опасност при мярка, различна от задържане под стража, да извършат престъпление. При обвиняемия Маринов тази опасност се извежда и от обстоятелството, че грабежът е извършен само няколко месеца, след като е влязла в сила предишна присъда лишаване от свобода за срок от 2 години, чието изпълнение е било отложено.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив на 16 април от 13,30 часа. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?