Следвайте ни

Оставиха Човека птица на строг режим в затвора

viber icon

Административния съд в Пловдив отказа да смени режима на излежаване на присъдата на печално известният делтапланерист Стайко Иванов, известен като Човека птица. Той е поискал да бъде преместен от „строг“ на „общ“ режим в пловдивския затвор, но е бил отрязан от новия шеф на зандана Пловдив гл. инспектор Запрян Илиев. Срещу заповедта на Илиев Иванов е подал жалба в съда, но в понеделник отново е получил отказ от магистратите, този път окончателно.

Стайко Иванов е осъден на 8 години ефективно при строг режим за убийство, извършено през 1997 година. От самото начало на процеса не е спирал да настоява, че не той е убиецът. 

Всичко започва със злополучно пътуване на автостоп. Делтапланеристът се качва в буса на македонски гражданин, който малко по-късно взима и втори стопаджия. 

„Другият прострелял смъртоносно шофьора, возилото се удря в крайпътно дърво, а истинският извършител избягва. Властите така и не го търсят, не е намерено и оръжие на престъплението, не са изяснени мотиви", разказаха през 2018 г. пред „Марица“ приятелите на Стайко Иванов.

 Първоначално прокуратурата прекратява наказателното производство поради липса на доказателства. През 2006 година обаче Иванов завежда гражданско дело срещу държавата за незаконно задържане в продължение на 7 месеца, през които здравето му се е увредило. Тогава наказателното производство е подновено, макар да няма нови доказателства. 

Съдебният процес се проточва с години. Делото е връщано многократно от върховните магистрати, ала накрая приключва с ефективна присъда от 8 години при строг режим, припомнят приятели на кърджалиеца. 

Стайко успява да избяга, преди да бъде въдворен в затвора. Няколко години се крие в различни държави и е издирван от Интерпол. Заловен е в Беларус и екстрадиран обратно в родината. Така през 2016 година попада първо в Ловешкия, после в Пазарджишкия, а накрая в Пловдивския затвор.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Слава Ангелова

Слава Ангелова

09.07.2019 | 22:52

Пловдивските съдии са известни с това, че съдят по свои собствени закони и правила, нямащи нищо общо с правото и въведени от С.Цацаров. По този почин е издадена и тази пирсъда от съдия Петър Касабов от Пловдивския Административен съд. Няма кой да ги накаже...

Отговори
3 0
Тодор Краев

Тодор Краев

09.07.2019 | 22:06

Съдийски вандализъм. Кога ще започнат да носят отговорност за съдебните си актове!!!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?