Следвайте ни

Осъдиха Илия Стоичков на 20 години затвор ОБНОВЕНА

43-годишнят мъж беше обвинен в жестокото убийство на доц. Стефан Нейков

43-годишният Илия Стоичков бе осъден на 20 години затвор за жестокото убийство на доц. Стефан Нейков. Освен това той ще трябва да заплати 220 хил. лв. кръвнина на близките и да поеме разходите по делото.

Кървавото престъпление беше извършено на 2 юли миналата година, а тялото на жертвата бе открито до Военна болница. Оказа се, че доцентът е бил пребит с бухалка край Оризари от Стоичков. Основният мотив за убийството е връзката между жената на Илия – Иванка и Стефан Нейков, при когото тя се обучавала. 70-годишният доцент е бил пенсиониран, но е продължил да работи като научен сътрудник в Институт по растителни генетични ресурси в Садово.

По обвинението за умишлено убийство 42-годишния Стоичков получи 18-годишна присъда. Останалите години към 20-годишната му присъда се добавят заради кражбата на златния синджир.

Съпругата и двете деца на убития ще получат общо 220 хил. лв. кръвнина. Сто хиляди лева ще трябва да изплати Стоичков на Ирена Нейкова за причинени неимуществени вреди. Наталия и Николай Нейкови ще получат по 60 хил. лв.

Освен това Илия Стоичков ще трябва да заплати и разходите по делото, които възлизат на 3360 лв., както и да възстанови разноските на семейството по делото (1800 лв.)

„Ще обжалваме присъдата да бъде по-малка, защото има смекчаващи вината обстоятелства. Той е правел изкуствено дишане, завел го е близо до болницата и се е обадил по телефона. Тезата на клиента ми е, че е причинявал телесни удъри, но не е и допускал за смъртта. Ще настояваме присъдата да бъде от 5 до 8 години“, обясни Красимир Елдъров, който е адвокат на Илия Стоичков.

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?