Следвайте ни

Окръжният прокурор: Менду е имал чадър от дълги години

viber icon

Лихварят Менду е имал от чадър в различни институции, даде да се разбере окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той е изненадан, че толкова мащабна престъпна дейност може да се извършва необезпокоявано години наред.

В продължение на 5 месеца е разследван лихварят под контрола на наблюдаващ прокурор и полицай. Менду е въртял схемите от периода 2008-2010 година.

„През декември млад оперативен работник дойде да съобщи на мен и на директора на полицията за лице, което според него се занимава от дълги години с лихварство, притежава много недвижими и движими имущества, без да има официални доходи и без да развива търговска дейност. Първоначално, признавам си, приех, че не възможно толкова години това лице да се занимава с лихварство и да не знам, но обяснението на оперативния работник беше, че пред задържания имало опека от различни институции, поне така се е говорило“, разказа Попов.

Менду е прал парите си чрез автомобили и недвижими имоти. През годините фамилията на лихваря е придобила 15 недвижими имота само в град Пловдив, които отдава под наем. Менду строи и в момента нова 6-етажна кооперация.  

Основната дейност на лихваря е „внос на луксозни автомобили“- за наем или директна продажба. Общо 13 000 лв. за всичко това са внесени през годините като данъци от фамилията, за да не излезе, че нещо все пак се плаща.

Чрез сделки с длъжници Менду е придобил изключително много магазини, автосалони, къщи и апартаменти. Има установени 116 сделки с ипотекарни длъжници за недвижими имоти.

Заедно с брат си стопанисват хотел „Мерита“ на магистрала „Тракия“, където въртели  проституция. Жриците се отчитали с 15 евро за клиент плюс 5 евро за ползване на апартамент.

Потърпевшите от лихваря са стотици. Има достатъчно доказателства, посочиха от полицията. 

"Нямаме никакво намерение да спираме и всички, които по един или друг начин са имали досег с него, а те знаят кои са, ще бъдат разследвани. По тази линия ще се работи още по-усърдно“, гарантира окръжният прокурор Румен Попов.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Михо

20.05.2020 | 19:14

Браво на полицията нека отидат и при другите златарски лавки в махалите

Отговори
1 0

Ми чи как иначе

20.05.2020 | 18:32

Чадър я ! Както ония с татуировките зад хотела на цар киро , на затапената уличка до Поликлиниката - където с години си изнудва по цял ден хората , които искат да паркират . Взима им пари за паркинг все едно улицата е негова . От близката полиция го знаят , но нищо не му правят . И тоя е с чадър , може би работи за някой от висшите управници .

Отговори
3 0

Кънчо П.''''ДЕРОВ, мераклия

20.05.2020 | 18:19

ДА ПОДГОНЯТ ИСТИНСКИТЕ КРАДЦИ, ИНДЖИНЕРИНГА МАМИНИЯ ИМПЕРИАЛист тези заплатаджии!

Отговори
4 0

Кънчо П.''''ДЕРОВ, мераклия

20.05.2020 | 18:17

Фместо да се олива ф сладострастни лиги, г-н "прокурорът" не е ли ф състояние да ни уточни ф какви конкретни ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОБВИНЯВА МЕНДУ? ЧЕ СИ Е ГЛЕДАЛ РАБОТАТА И СИ Е ВЪРТЯЛ БИЗНИСА И ЧЕ Е ПРЕУСПЯВАЛ? ЧЕ НЕ Е ИМАЛ "РАЗРЕШИТЕЛНО"??? ШОФЬОРСКА КНИЖКА, ПЪК КАРАЛ? ЧЕ НЕ Е ДРЕМАЛ Ф ПРОКУРОРСКАТА ЗАПЛАТАДЖИЙНИЦА?

Отговори
6 0

да го ева

20.05.2020 | 16:47

сега просто спря да плаща

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?