3906

Окончателно: Военният, стрелял в "Кършияка", е свободен с парична гаранция

Военно-апелативният съд в София потвърди мярката "парична гаранция" в размер на 6000 лв. за военния Димитър Христакиев, който извади пистолет и стреля при спор за паркиране пред гараж в "Кършияка". Това каза за "Марица" неговият защитник адв. Пламен Бонев. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Гаранцията ще бъде внесена скоро, а Христакиев ще чака старт на делото по същество. 

Екшънът се разигра на 21 октомври вечерта на ул. "Въча". Тогава 32-годишният военнослужещ произведе изстрел, който рани двама души. Самият Христакиев обясни, че паркирал, където видял свободно място, в случая пред въпросния гараж на ул. "Въча". 

"На мен това не ми приличаше на гараж. Спрях пред него. Отидох по най-бързия начин до китайския ресторант, за да поръчам храна за мен и за майка ми, за която се грижа. Връщам се и забелязвам, че автомобилът на Марио Маринов (собственикът на гаража) е спрял срещу моя, като възпрепятства да напусна мястото. Имаше няколко човека. Очевидно се познаваха. Докато вървях към колата, Маринов веднага започна да крещи "Тебе ли чакаме?". Казах, че ако е така, по най-бързия начин ще я преместя. Господинът не ме пусна да вляза в колата, а другите хора застанаха пред него. 

Пред съда Христакиев обясни, че е бил нападнат първоначално вербално, след което със силни удари между корема и гърдите. 

"Господинът не ме пусна да вляза в колата, а другите хора застанаха зад него. Срещу мен стоеше вербално агресивен и едър, мускулест мъж. Видях, че самата ситуация става сериозна. Казах, че не искам да създавам проблеми. В момента, в който изричах това това, започна да ме удря. Нанесе ми 4-5 удара. Паникьосах се. Помислих, че ако ме събори на земята и всички други ми се нахвърлят, аз съм свършен.  Това беше единствената ми реакция, която успях да възпроизведа в състояние на страх и паника. Извадих пистолета и стрелях, без да се целя към когото и да било. Исках просто да спра атаката срещу мен. В момента, в който чух изстрела, ми отне секунда-две, за да разбера какво се случва. Прибрах пистолета, влязох в колата, заключих я, позвъних на тел. 112, оставих пистолета и изчаках полиция", посочи задържаният военнослужещ. 

Адв. Пламен Бонев подчерта, че Христакиев е действал при неизбежна отбрана, както и, че ако клиентът му е искал да убива, то със сигурност е щял да го направи. "Но той не е искал. Произвел е един изстрел встрани, за да прекрати атаката срещу него", каза пред съда адв. Бонев по време на гледането на мярката за неотклонение на Христакиев пред Военния съд в града под тепетата миналата седмица. 

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 7 оценки
4.3/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Тука да не са се изсипали разни военни да коментират?

Тука да не са се изсипали разни военни да коментират?

02.11.2023 | 16:40

Съдейки по тъпите изказвания.

Отговори
4 6
Герой

Герой

02.11.2023 | 16:08

И аз бих постъпил така. Няма да позволя някой да ми се прави на интересен. Страшно нетърпеливи и същевременно не му позволяват да премести колата!!!!!!!! Яяяяяяяяяя....Сега превръзвай рани, по добре той от колкото аз.

Отговори
11 3
опаааа

опаааа

02.11.2023 | 16:05

ooo, нещата изглеждат съвсем други! браво на военния!

Отговори
14 3
Военният не е “стрелял”

Военният не е “стрелял”

02.11.2023 | 15:49

А е ранил двама души. И е свободен?!?

Отговори
6 7

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?