71

Окончателно: 6 години строг затвор за Цецо Пиромана за палеж на коли в Пловдив

Върховният касационен съд потвърди присъдата от 6 години лишаване от свобода за Цветан Апостолов, по-известен като Цецо Пиромана, за палежи на леки автомобили и отправени заплахи за убийство на двама души.  Мъжът е признат за виновен за палеж на четири коли - шкода, дачия, ауди и шевролет на обща стойност близо 28 000 лв.

За палежите Цецо е осъден на 9 години лишаване от свобода, което при редукцията, тъй като делото на първа инстанция е протекло по съкратената процедура при признаване на вина и на фактите от обвинителния акт, наказанието е намалено с 1/3, т.е. 6 години лишаване от свобода. Апостолов е осъден и за отправени заплахи за убийство на мъж и жена, като му е наложено едно общо най-тежко наказание от 6 години лишаване от свобода.

Върховните съдии приемат направеният от окръжен и апелативен съд  анализ при обсъждането на значимите за отговорността обстоятелства, за верен и задълбочен, при което не са останали без нужното внимание всички сочени от защитата факти, които са оценени вярно според действителната им тежест при решаване на въпросите за отмерване на справедливата санкция за извършеното. Изложените в тази насока в пълнота съображения се споделят от касационната инстанция. 

Съдебното минало на Цветан правилно е оценено като обременено с поставен акцент върху наложените наказания за разнообразни по същността си престъпления, сред които и такива за палеж. Отчетените у подсъдимия склонност към агресия, както и алкохолната зависимост и злоупотреба с психоактивни вещества почива съответно на констатацията за предходните му осъждания за престъпления срещу личността и на експертното становище по делото за налична при него алкохолна злоупотреба с поведение, носещо белезите на повлияност и свързано с настъпилата емоционално волева промяна.

Личността му е описана като недооценъчна по отношение на поведението му и омаловажаване на стореното, което в съвкупност с конкретната му инкриминирана деятелност го очертава в посочения негативен план. Поради това така обсъжданите обстоятелства са вярно оценени и не налагат разграничаване от преценката за индивидуализиране отговорността при превес на отегчаващите отговорността фактори, мотивират се върховните съдии.

Решението на ВКС е окончателно.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?