46
Следвайте ни

Очите на четири на Нова година: Самоделните бомбички и фойерверки - смъртоносни

viber icon

На война, като на война. Това гласи девизът на бомбаджиите, които в полунощ на 31 декември гърмят с всевъзможни фойерверки като за последно. Ежегодно от полицията и различни специалисти повтарят колко опасни могат да бъдат бомбичките, но това в България си е неизменна част от празника. 

Ако все пак се каните да вдигнете съседите и квартала във въздуха, е хубаво да спазвате няколко важни препоръки. Първо, задължително не давайте на деца да си играят с бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки, още по-малко да ги хвърлят. Второ, не забравяйте, че дори и малка грешка при възпламеняването на пиратки и бомбички могат да предизвикат сериозни изгаряния и травми, като например да откъснат пръст или да извадят нечие око. Трето, много е важно да не хвърляте бомбички безразборно и във всякакви посоки. Така може да нараните някой в близост или да подпалите нещо. Четвърто, не се правете на майстори и не използвайте самоделни бомбички. Пето, ако хвърлите пиратка и тя не гръмне, оставете я и не я пипайте, зоват от пловдивската полиция. 

Шесто, никога не използвайте фойерверки на закрито. Често наблюдавана и особено опасна е практиката да се възпламеняват пиратки, след като се поставят в бутилки или в друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да наранят не само вас, но и случайно преминаващи хора.  Седмо важно правило е да не припарвате до пиротехника, ако сте пияни. И на последно, но не по значение, място - винаги купувайте бомбички само от проверени и лицензирани магазини. Не се залъгвайте от ниски цени и ментета, които се продават свободно по пазари. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ех гниди чифутски

Ех гниди чифутски

28.12.2021 | 15:02

Ама ония фоеверки дет ги фърлят над Сирия Либия Ирак Афганистан Камбоджа Виетнам и Белград са политкоректни и напълно безопасни Народите на тези страни живеят в безкраен празник Нали

Отговори
1 1
Иван

Иван

28.12.2021 | 13:39

Марица, стига сте поощрявали малоумниците. Надявам се всички бомбаджии да останат без ръка или око тази нова година.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?