46
Следвайте ни

Очите на 4! Пенсионери горят по схемата "евтини дърва за огрев"

viber icon

44-годишен мъж от Карлово мами пенсионери наред по схемата "евтини дърва за огрев". Още през лятото измамникът тръгнал да обикаля по къщите, като подбирал тези с възрастни хора и самотно живеещи такива. Успявал да ги омайва с думи и да ги убеди да му дават доброволно големи суми пари. Уверявал ги, че лятото е идеалният момент за закупуване на дърва за огрев, казвал, че цената е ниска и че могат да си позволят. Хвалил се, че има познати, които ще направят и отстъпка за поръчка на по-големи количества. За целта обаче трябвало предварително да се плати.

Предвид материалното си състояние, пенсионерите се замисляли дали да направят тази инвестиция. Към момента полицията е събрала данни, че карловецът успял да заблуди общо 9 възрастни, че ще им продаде дървен материал на "много добра цена". Те му заявили по няколко кубика, броили му парите, след което той им давал телефон за връзка и обещавал, че съвсем скоро ще се свърже с тях и ще достави дървата. Това обаче така и не се случило. Един по един потърпевшите разговаряли помежду си и установили, че са попаднали в капан. Уведомили полицията. Униформените разпитали жертвите, след което започнали разследване. Така стигнали до 44-годишния, който е криминално проявен. Тепърва ще се установява дали и колко други пенсионери е успял да измами и да им вземе парите. 

Измамата се разпростира и в интернет. Схемата – в социалните мрежи фалшиви потребители публикуват съобщения за предоставяне на услугата на много ниски цени. Хората се свързват с измамника, поръчват и остават с пръст в устата. Условието тук отново е предплащане, което е и основния механизъм, по който се действа. Жертви стават предимно хора межди 30 и 50 години. 

От полицията съветват хората да не се доверяват и да бъдат по-предпазливи по отношение на обяви. Да не дават капаро за закупена от тях стока и услуга, а само в случай, че имат среща с човека, подписан договор и разписка. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Филибелия

Филибелия

19.12.2021 | 12:10

СВЕТЪТ ЩЕ СВЪРШИ-БАЛАМИТЕ-НЕ ! Ало,ченгетата-защо не сте го пребили още?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?