Следвайте ни

Обвиниха петролния бос Иван Тобиев за укриване на 2 млн. лева акциз

viber icon

Прокуратурата вдигна мерника на петролния бос Иван Тобиев и двама негови помагачи. Вече е внесен в съда обвинителен акт срещу тримата за укриване на акциз в размер на над 2 млн. лв. и пране на пари.  

В хода на разследването е установено, че през периода от 2 януари 2014-а до 31 януари Тобиев, като управител на фирмата "Арена И.Т.", заедно с аверите му  е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - акциз в размер общо на 2 036 608.86 лева.

Тобиев е въртял шашми с акцизни декларации и е съставял фалшиви документи за енергийни продукти и електрическа енергия, които са били подадени пред Митница Пловдив. Петролният бос  е отразил неизвършени доставки на газьол /маркиран дизел червен/, начислявайки намалената акцизна ставка от 50 лева за 1000 литра. А в действителност е освободил за потребление, като е извел от данъчния склад газьол, който не е бил доставен и използван като „енергиен продукт за отопление“ и е бил задължен да начисли акцизна ставка съгласно от 645 лв. за 1000 литра. По този начин е избегнал плащането на разликата в стойността между декларираната и заплатената от една страна и действително дължимата акцизнa ставкa.

Другите двама с обвинения - жената с инициали З.Д. е осъществявала функциите на управител на данъчния склад, а Р.И. оперирал с автоналивната инсталация в обекта. Двамата давали указания на шофьорите за извършване на симулативни курсове с червено дизелово гориво, манипулирали разходомера на автоналивната инсталация, за да се преодолее електронния дистанционен контрол на Митница – Пловдив, при отчитане на зареденото и транспортирано гориво. Жената от своя страна е изготвила инкриминираните  акцизни данъчни документи с невярно съдържание.

Законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до осем години и конфискация на част или цялото имущество.

Тобиев е обвинен и за два случая на пране на пари, с предмет значителни парични суми реализирани от укрития акциз. Той е въвеждал реализираните парични приходи от укрития акциз по банковите сметки на фирмата си чрез банковите сметки на други две търговски дружества, с които симулирал търговски отношения.

В първия случай е предоставял парите в общ размер на 851 171,42 лева на управителката на склада, която от своя страна ги внасяла по банковата сметка на българско дружество, за което имала пълномощно, а от там обратно се връщали по сметки на Тобиев, като извършените финансови операции са 32 на брой. В този случай бизнесменът е действал като съучастник.

Във втория случай Тобиев е действал посредством двама души, които са нямали представа за престъпния произход на парите. Чрез тях са извършени 15 броя операции, през банкова сметка на дружество регистрирано за тази цел в Гърция, на обща стойност 1 852 940 лв.

Ако бъдат признати за виновни за това престъпление, Тобиев и съучастничката му ги очакват от три до дванадесет години затвор и глоба от 20 000 до 200 000 хил. лв.

Името на Иван Тобиев е част от криминалните хроники вече 10 години. Има половин дузина сблъсъци с Темида, ала всеки път изплува и се връща в бизнеса с ново начинание по ръба на закона.  

За пръв път името на петролния бос нашумя през юни 2011 година, когато цистерната с метан се взриви на "Пещерско шосе" малко след 18 часа.  

След това е замесен със съмнителен добив на интертни материали.

 През 2016 година гръмва поредният скандал около Тобиев.  През януари органите на реда намират в двора на „Балканкар” заровена цистерна, от която нелегално са зареждани бензиностанции. Според данни на пловдивската митница от 2013 г. до януари 2015-а по тази схема са превъртени 6000 тона гориво, а щетите за държавата са неплатен акциз за 3,4 млн. лв.

Към Тобиев има и второ обвинение - за това, че в периода 26 ноември 2015 г. - 25 януари 2016 г. е извършил финансови операции с имущество и пари на обща стойност над 1,8 милион лева, за което е знаел, че е придобито чрез тежко умишлено престъпление. В хода на разследването се оказа, че фирмите на Тобиев са печелили и обществени поръчки за доставка на горива към редица институции, включително и Агенция "Митници". Тогава Тобиев остава в ареста близо половин година.

През август тази година отново бе замесен в незаконен добив на инертни материали в местността Каратупрак край Катуница.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Запознат

Запознат

11.01.2021 | 16:12

Този бизнесмен е цирк Балкански!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?