Следвайте ни

„Обидните“ полицейски подкупи вече са в историята, ченгетата ловят джигити на чужда територия

viber icon

Обидно ниските подкупи на сгафили шофьори към полицаи от сорта на 20 лв. са намалели драстично. Това каза на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

Той посочи, че от началото на годината пловдивските ченгета са отказали 16 подкупа. Образуват се бързи производства, а джигитите биват осъждани до 14 дни. 

Нарушенията, за които шофьорите предлагат подкуп са различни – заради препиване, заради липса на документи и други. „Подкупите са „кой колкото има“. Намаляха обидно ниските подкупи от  20 лв. Има предложения за 700 лв., за 200 лв., за 150 лв.“, каза Попов. 

Успехът с предотвратяването на корупцията на пътя се дължи на  резултатите от съвместните действия на прокуратурата и полицията, подчерта той. „За да няма местни зависимости, беше извършена нова организация. При условията на внезапност полицейски служители от Карлово бяха изпратени в в Асеновград, тези от Асеновград в Първомай, от Първомай в Пловдив, тези от Пловдив в Раковски и т.н. Защо се направи това? В продължение на години отчитахме по максимум 2-3 подкупа годишно. Когато елиминирахме местните зависимости, се стигна дотам, че изведнъж за няколко месеца регистрирахме 16 опита за подкуп“, каза Попов.

Окръжният прокурор даде фрапиращ пример. На територията на Хисаря сгафил шофьор предложил пари на ченгетата, за да не му съставят акт. При разпит споделил колко учуден е останал, след като му отказали парите. Обяснил, че преди номерът е минавал успешно, а изведнъж не. 

„Това трябва да стигне до всички. Нека шофьорите в малките населени места да знаят, че тези, които ги проверяват, не са техни комшии, а полицейски служители, които няма да могат да се подкупят“, каза още Румен Попов. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?