46

Обидиха затворник в Пловдив с "лигльо", той осъди държавата

Пловдивски затворник се жегна от обиди, които чул по негов адрес при престоя му зад решетките. Медицинското лице и част от охранителите в зандана го нарекли "лигльо" и "симулант", тъй като лишеният от свобода често имал оплаквания. Тъй като се засегнал от думите и определил това като умишлен психически тормоз, гавра и унижение на личността му, той изявил претенции за обезщетение. Използват повода, за да се оплаче и от други две неща - нечовешки условия в затвора и неоказване на навременна и адекватна медицинска помощ. Така мъжът завел иск за 6 бона. 

По делото е изяснено, че затворникът често искал предоставяне на медицинска помощ, осигуряване на дезинфектант, достъп до топла вода, което било повод да бъде наричан "лигльо" и "симулант". Казвали му, че трябва да свикне и да спре с претенциите и мрънканията си. Мъжът твърди още, че когато имал болки и оплаквания, те са били неглижирани. Когато бил преглеждан от лекарка в затвора, самата тя му заявила, че е симулант и ще нищо му няма. 

Според магистратите, на лекарката й е било добре известно, че затворникът действително страда от хронични и сериозни множество заболявания, както и че често има влошавания, свързани с констатирано завишено кръвно налягане. "Независимо от това какво е констатирала по повод истинността на някои от оплакванията, е следвало да се въздържа от коментари, които биха били по характера си такива, които могат да засегнат личността на пациента", смятат магистратите. 

В крайна сметка съдът определя обижданият затворник да получи 150 лв. за обидите. Останалите му оплаквания са неоснователни и там не може и да става въпрос за обезщетение, става ясно от съдебния протокол. Решението на магистратите е окончателно.  

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?