Следвайте ни

Нова измамна схема изпразва до дъно сметките на пловдивчани! Вижте как действа

viber icon

Измама от името на банка се вихри със замах и бърка в сметките на пловдивчани, научи "Марица".  Темата е изключително актуална в социалните мрежи през последните дни и от постовете става ясно, че схемата действа на територията на цялата страна. 

Ето как. Измамникът или измамницата са успели да се сдобият с информация за банкови сметки и наличност по тях, предполагаемо чрез фишинг или чрез хакване на сървъри, както и с това дали конкретния човек има активно онлайн банкиране. След като са се осведомили, започват да звънят на жертвите - тези, които имат пари по сметките си. Представят се за служители от колцентъра на съответната банка и казват, че в момента от разплащателната сметка има заявка за прехвърляне на сума - между 800 и 1000 лв., към частно лице и назовават измислено име. Заявяват, че звънят, тъй като операцията им се сторила съмнителна и да може клиентът да потвърди дали самият той я извършва.

Нормалната реакция на жертвата е да каже, че не познава конкретния човек, на който уж е наредил превод. Тогава измамниците преминават на втората фаза, която е ключова. 

Казват, че ще блокират превода, че явно има изтичане на лични данни и че ще проверят дали устройството на жертвата не е хакнато. За целта обаче трябва да се инсталира програма от App Store. На въпрос коя е тази програма, измамниците посочват "Anydesk".

По-запознатите веднага ще се сетят, че точно тази програма дава дистанционен достъп до съответното устройство, независимо дали е компютър, лаптоп, таблет или телефон. Така измамниците ще могат да влязат в телефона от дистанция и ще могат да правят каквото си пожелаят.

Когато жертвата се хване на куката, следва проникване в банковата сметка и нареждане на преводи, тоест източване.

Вече има доста ужилени, а измамниците продължават да трупат в собствените си сметки. Специалистите съветват да не се дава никаква информация при подобно обаждане, както и да не се инсталира никаква подобна програма. Второ, клиентът веднага да прозвъни на банката си и ида провери дали има опит за извършване на превод без знанието му.


Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?