Следвайте ни

Нова измама в нета! SMS-и докарват космически сметки за телефон

viber icon

Нова измама се завъртя в нета и само в рамките на няколко дни има десетки ужилени, сред тях и пловдивчани, научи "Марица". 

Жертвите са потребители на социалните мрежи. Те получават лично съобщение, в което им се обяснява надълго и нашироко как могат бързо да се превърнат в милионери, стига късметът да е с тях. Условието за сдобиване с бърза печалба е елементарно. Пращаш смс към посочения в кореспонденцията номер и само след секунди телефонът може да си съобщи щастливата новина. Колкото повече смс-и пращаш, толкова по-голям е шансът за богатство. Е, да, ама не. Номерата, към които са насочени текстовите съобщения са международни. Сметката набъбва с бърз темп, а джобовете на жертвите остават все така празни. 

"Марица" научи, че схемата търпи развитие с всеки изминал ден. Вече има случаи, при които само като се щракне на изпратения до жертвата линк, телефонът му автоматично започва да си изпраща "солени" смс-и. Освен това линкът, който е получил, се разпространява скорострелно като лично съобщение до всичките му приятели в социалните мрежи. Всъщност така се получава един порочен кръг и огромна печалба за измамниците. 

Вече е подаден сигнал за новата измамна схема, а по разбиването ѝ работят компетентните органи. 

Междувременно в страницата във фейсбук на един от мобилните оператори - "Виваком" се появи предупредително съобщение, свързано с новата нагла схема. 

"Получихме сигнал за нов тип интернет измама, чрез която потребители на мобилни услуги биват подведени да изпращат множество SMS-и към международни номера. Бъдете внимателни с линковете, които получавате на лично съобщение в социалните мрежи и съдържат обещание за бърза печалба. Съветваме ви, при подозрение за нередност, да подадете сигнал към компетентните органи,. Уверяваме ви, че правим всичко възможно в нашите компетенции, за да предотвратим неволното изпращане на SMS-и и да ограничим последствията от подобен тип злоупотреби", гласи съобщението. 


Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?