Следвайте ни

Нова фишинг измама обещава $6 500 000 в сметката

viber icon

Нова фишинг измама превзе електронните пощи на пловдивчани. Измамниците масово пращали писма, в които се моли за партньорство и помощ при прехвърлянето и инвестирането на наследствени фондове в размер на 6 500 000 щатски долара. За опита за подхлъзване на по-лековерните алармира читател на „Марица“. 

„В рамките на седмица аз, съпругът ми и сестра му получихме такива имейли.  Мои познати също са получили. В тях пише, че сумата от 6 500 000 щатски долара е депозирана от покойния баща на подателя на писмото в банка преди да умре.  Възрастният мъж казал на дъщеря си, че трябва да търси чуждестранен партньор във всяка държава по неин избор, за да се преведат средствата и моли средствата да бъдат прехвърлени в сметката на получателя за бизнес цели в страната ни“, разказва Ивелина Петрова. 

До решението измамницата стигнала след като претърпяла редица унижения от роднини на покойния й баща, чиято смърт по думите й била планирана именно от тях. Затова тя се чувствала застрашена и искала да избяга в чужбина. 

Във фишинг мейла се посочвало още, че транзакцията е 100% безрискова и легитимна. Наследникът бил готов да предложи 30 на сто от общата сума като компенсация за помощта. Други 10% от 6,5 млн. щатски долара щели да отидат за благотворителност в България. 

Имелът е подписан от Бинту Деме и за разлика от повечето такива измами не личи да е превеждан с гугъл преводача. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?