Следвайте ни

Нова измама: Хакери крадат лични данни и точат сметки с „Троянски кон“

Изпращат заканителни имейли: Плати $1000 в биткойни и скривам твоето порно видео

viber icon

Тарикати се опитват да припечелват по нова схема.

Изпращат имейли, че са хакнали персоналните компютри и са инсталирали порноклипове, които уж са гледани от  получателя на писмото през различни уебсайтове. За да не го злепоставят обаче, анонимните рекетьори предлагат сделка – да получат 1000 долара и да запазят тайната.

Условието е плащането да е с биткойни. В писмото, което е на английски език, се уточнява, че ако преводът на парите не се извърши до 48 часа, видеата ще се изпратят на всички контакти в електронната поща, както и до колеги и членове на семейството. Следва предупреждение, че офертата не подлежи на договаряне. Ето част от съдържанието на писмото:

Здравей, непознат! Хакнах устройството ви и изпратих това съобщение от вашия акаунт. Ако вече сте променили паролата си, моят зловреден софтуер ще я прихваща всеки път. Най-вероятно се чудите защо получавате този имейл? Всъщност публикувах злонамерена порнографска програма за възрастни на някои уебсайтове, които сте посетили. Докато гледате видеоклипове, моят троянски кон ми даде достъп до вашия компютър. Веднага след това моята програма събра всичките ви контакти от месинджър, социални мрежи, а също и по електронна поща. Какво съм направил? Направих видео с двоен екран. Първата част показва видеото, което сте гледали, а втората част показва записа на вашата уеб камера.

Какво трябва да направиш? Е, мисля, че 1000 щатски долара са справедлива цена за нашата малка тайна. Ще направите плащане с биткойн (ако не знаете, потърсете как да купите биткойни в Google). BTC Адрес: 1M7cjvqfSruPRdU8X55SEFPJqgAujbWRWj. Имате 2 дни (48 часа) за плащане. Ако не получа биткойните, ще изпратя вашето видео до всички ваши контакти, включително членове на семейството, колеги и т.н. Ако обаче ми бъде платена, веднага ще унищожа видеото и троянският ми кон ще се унищожи. Това е оферта без договаряне, така че, моля, не губете личното ми време и времето на други хора, като отговаряте на този имейл.“

Експерти по киберсигурност обясниха, че „троянският кон“ е паразитен софтуер. Той прониква в компютъра и причинява хаос в системата. Всеки „кон“ има конкретна задача: Прихващане на пароли и лични данни, за да получи достъп до профилите, кражба на банкови данни и информация за кредитни карти, кражба на самоличност, издаване на лични данни и тайни за живота на човека. 

За да се избегне заразяване с „троянски кон“, препоръката е да не се отварят непознати имейли, да се изтеглят само добре проверени приложения от надеждни източници, както и да се инсталира висококачествен антивирусен софтуер. 

 

 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Потърпевш

07.04.2020 | 13:48

И аз получих почти същия имейл, само че при мен сумата беше 1100лв и имах линкове за закупуване и изпращане на биткойните, като срока ми беше 72 часа. След като не реагирах 10 дни, ми беше изпратен нов имейл със същото заглавие, но от друг подател. Не го отворих, но сигурно съдържанието е било същото.

Отговори
0 0

Голям майтап

05.04.2020 | 23:47

Нямам камера, бе, хора. Без да броим и че не си падам по извращения.

Отговори
1 0

Jojlkj

05.04.2020 | 22:26

Може да е било през камерата

Отговори
0 0

Jojlkj

05.04.2020 | 22:26

Може да е било през камерата на компа ти

Отговори
0 0

Голям майтап

05.04.2020 | 19:29

Получих такъв мейл, как ме бил гледал да о№№нир@м...пък аз нямам видео на компа :)))

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?