71

Нова хакерска измама с АБВ пощата, пловдивчани сред жертвите

Нова атака по най-известната платформа за електронни пощи изненада пловдивчани. Мнозина сигнализираха до "Марица", че са получили съобщение със следния текст:

"Вашият акаунт за поща в ABV е надхвърлил лимита си и трябва да бъде проверен и актуализиран. Ако не бъде потвърден в рамките на 48 часа, ще спрем профила ви. Моля, кликнете върху връзката по-долу, за да потвърдите акаунта си". След текста има и активен линг. 

Съвсем очаквано, става въпрос за измама или по-точно казано - чиста проба фишинг. Щраквайки на линка, от съответния потребител се изискват лични данни. Споделянето им обаче е изключително рисково. 

Прави впечатление, че хакерите са на "ти" с актуалните проблеми. Все по-често срещано е потребителите да надхвърлят лимита си, тъй като не трият стари съобщения, а и да им е необходимо все повече място. Измамата се е прицелила точно в това и е хванала цаката на доверчивите.  Истината е, че АБВ предлага опция за увеличаване на лимита и то не чрез стряскащи съобщения за закриване на профили. 

Първосигналната реакция на стотици потребители е обаче да се притеснят за профила си и да направят, каквото уж екипът по поддръжката иска от тях. 

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 8 оценки
4.3/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
кретенните

кретенните

13.04.2023 | 07:33

Само се връзват на такива опити

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?