Следвайте ни

Невинен пловдивчанин 4 месеца без книжка след тест за наркотици на пътя

viber icon

20-годишен младеж от Пловдив стоя 4 месеца без шофьорска книжка след неточен резултат от полеви тест за наркотици. Петьо Апостолов разказа пред "Марица" за ходенето по мъките в опит да си върне отнетото свидетелство за управление на МПС. 

На 20 септември младият пловдивчанин пътувал с колата на баща си заедно със свои приятел към село Житница. Към 23.20 часа в Калояново патрулиращи полицаи забелязали, че фолсвагенът не спрял на знак „Стоп“ на кръстовището на улиците „Асен Гаргов“ и „Никола Петков“. Униформените последвали колата на Петьо, пуснали сирените, а след около 200 метра подали и сигнал със стоп палка.

„Поискаха ми документите за проверка. Попитаха ме дали имам нещо незаконно в себе си, тоест наркотици. Отговорих им, че не употребявам и че нищо не нося ​- нито в себе си, нито в колата. Тестваха ме се за алкохол - пробата излезе отрицателна. Последва тест за наркотици. Взеха ми слюнка с клечка и след около 30 минути дойде изненадата. Резултатът се оказа положителен за амфетамини.

Изкараха ме, че управлявам надрусан, при положение че аз съм сигурен в обратното.

Казах им, че това са пълни глупости, и пожелах да ме закарат да дам кръв и урина“, разказа пред „Марица“ 20-годишният шофьор.

Униформените го ​отвели във филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Хисаря, където да се вземат пробите. След това бил откаран в Районното, за да му напишат акт, последвало задържане за 24 часа и отнемане на шофьорската му книжка.

„Чаках резултатите два месеца, а през това време бе образувано досъдебно производство. Накрая стана ясно, че

пробите на кръвта и урината не съдържат наркотични вещества.

Вече доказах невинността си, а оттук насетне започна борба да си върна книжката. Дадоха ме на прокуратурата и минаха още два месеца, докато се прекрати производството срещу мен. Това стана едва на 18 януари тази година. Тогава е изпратено писмото, с което ме уведомяват за прекратяването. То стигна до мен на 27 януари заради забавянията при пощите предвид ковид. След това си взех и книжката. Сагата продължи цели 4 месеца. Каква е тази държава, какви са тези закони? Това си е чиста гавра с хората!“, възмущава се Петьо.

Той е убеден, че вината за целия този филм, в който е бил главно действащо лице, е на некачествените тестове. „Тези полеви тестове са боклуци. Предполагам, че са най-евтините и се внасят с милиони. Това е пълно безумие“, коментира шофьорът.

Петьо ​твърди, че в същия капан е попаднал и негов приятел, футболист. Сагата при него продължила 3 месеца. Младежът е решен да си наеме адвокат и

да съди виновниците за четиримесечния кошмар.

„На мнение съм, че трябва да има някаква справедливост. Да си работят с тези полеви тестове, но при грешка, както в моя случай, да санкционират полицаите двойно. Така може би ще се замислят какви тестове да използват“, посочи той.

Директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев коментира пред "Марица", че грешно отчетен резултат от полевия тест е изключително рядко явление. "Не се случва често това разминаване. Драг чековете не се взимат от случайно място, а от специална лаборатория, която се занимава с тези неща. Така че шансът за грешка е нищожен. Все пак в случая справедливостта е възтържествувала", посочи Рогачев.  

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ДА БЕ ДА

ДА БЕ ДА

04.02.2021 | 13:58

СЕГА РОГАЧЕВ Е РЕДНО ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА.....АКО Е ПИЧ....КОГАТО ОБАЧЕ Е ЗАЛОЖНИК ЩЕ МРЪХТИ....НИСКО НИСКО...

Отговори
4 0
ДА БЕ ДА

ДА БЕ ДА

04.02.2021 | 13:44

САМО РОГАЧЕВ ЛИ Е ТОВА СИ СТРУКТУРА ОКТОПОДНА....В СТОЛИПИНОВО ПАЗИМ НАРКОДИЛЪРИТЕ... В ЦЕНТРАЛИН КРАДЛИТЕ В СЕВЕРЕН РАЗНИ ПИКЛЬОВЦИ ГИ ПОЛЗВАТ ЗА ОТМЪЩЕНИЕ НА ТОЯ И ОНЯ КОЙТО НЕ Е НАШЕ КУЧЕ... РОГАЧЕВ НА ВИСОКО НИВО...ПРАВИТЕЛСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ОБСЛУЖВА...

Отговори
4 0
Стоичков

Стоичков

04.02.2021 | 10:39

Рогачев,на това му казвате"справедливост",така ли?Четири месеца да докажеш че нямаш сестра.Каква е тая лаболатория два месеца за издаване на резултат.Търси си правата,това е начина да накараме службите да си вършат работата и да получиш някакво адекватно обещетение за пропуснатите ползи.

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?