Следвайте ни

Не е за изпускане! Демонстрации и обучения на огнеборци в Пловдивско в седмицата на пожарната безопасност

viber icon

С дни на отворените врати и различни инициативи единайсетте пожарни служби извън града, които са част от състава на пловдивската дирекция, също ще отбележат „Седмицата на пожарна безопасност“.

Демонстративни обучения и занятия, проиграване на планове за евакуация, демонстрация на спасителни дейности с оказване на първа помощ на пострадали и как да трябва да се реагира при пожари, бедствия и извънредни ситуации, са планирани от екипите на отделните служби.


Ето какво предвижда част от програмата.

През цялата седмица от 13 до 19 септември във всяка една от районните служби инспектори "Пожарогасителна и спасителна дейност" ще откликнат на посетители и граждани с информация, ще демонстрират възможностите за извършване на оперативни дейности и ще разясняват правилата за пожарна безопасност.

Ежедневно във времевия диапазон от 9,30 ч до 12,00 ч в районните служби ще бъдат отворени временни приемни, ще функционират и открити телефони – 932221; 932172, 932174, 932177, на които ще отговарят инспектори „Държавен противопожарен контрол“ и „Пожарен контрол и спасителна дейност“. 

На 13 септември под ръководството на началника на пожарната служба в гр. Съединение, на градския площад пред обществеността ще бъде изложена пожарна и спасителна техника . От 10 до 12.00 часа, желаещи ще могат се включат в обучение за правилно поведение при кризисни ситуации, което ще се проведе на същото място.

На 13 септември в сградата на пожарната в Асеновград ще бъде експонирана фотоизложба, свързана с историята на службата в града. От 10.30 часа в двора на ул. „ Речна ” № 37 са организирани и демонстративни гасителни занятия с помощта на техника, доставена по линия на Европейски програми.

Екипите на службите в Карлово и Хисаря също са организирали множество инициативи, свързани с популяризиране на професията пожарникар и повишаване на противопожарната култура на населението. Отворени за посетители .На 14 септември на площад „Еани“ пред НЧ „Иван Вазов“ гр. Хисаря ще се проведе демонстративно занятие пред жителите на курортния град. Малчуганите от ДГ „ Мечо Пух“ ще гостуват в службата на хисарските пожарникари. В следобедните часове на следващите два дни- 15 и 16 септември огнеборците от регионалната служба ще посрещнат и възпитаници на други две детски градини- „Пинокио“ и „Дъга“.

На 14, 15 и 16 септември в РСПБЗН Първомай ще се проведат срещи с ветерани от органите на ПБЗН . Вратите на службата са отворени за граждани и посетители. Предвидена е и вечер на противопожарната охрана с бойци от състава и местните доброволци. В програмата място намира и публична среща с ръководството на Община Първомай, на която ще се обсъди взаимодействието между институции, структури и доброволци по изпълнението на плановете за защита при бедствия.

Широка разгласа на Седмицата за пожарната безопасност е предвидена и в Раковски, където общественото внимание ще бъде привлечено с различни срещи, инициативи и активности, които ще се проведат както в сградата на пожарната служба, така и във виртуална среда . Сред акцентите ще бъде необходимостта от оказване на съдействие от страна на населението при потушаването на възникналите в поземления и горския фонд пожари и засилената превантивна и административно наказателна дейност на органите за ПБЗН. Вратите на пожарната служба ще бъдат отворени за граждани и посетители през цялата седмица от 09.00 до 12.00 часа.

В дните на отворените врати в РСПБЗН-Садово са предвидени демонстрации на възможностите за извършване на оперативни дейности и разясняване на мерки за пожарна безопасност и защита при бедствия. На 16 септември огнеборците от службата ще направят демонстрации на възможностите за извършване на оперативни дейности по пожарогасене и спасителни дейности с наличната техника пред ученици от ОУ „Гео Милев“ и граждани на Садово. Начален час на събитието- 11.00ч., а мястото – площада пред общината.

На 15 и 17 септември служителите на РС ПБЗН Стамболийски ще разясняват значението на ранното формиране на противопожарна култура при подрастващите и ще популяризират сред подрастващите работата с младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец”, техния статут, както и на реда и условията за сформирането им и участие в тях. Доброволчество – изисквания и критерии към бъдещите доброволци, възможност за обучение на доброволци, навършили 16 г., обществените ползи от доброволчеството, идеи и ценности – уважение на другия, отговорност, солидарност, съпричастност, навременна взаимопомощ- такава е тематиката на срещите и инициативите, организирани от пожарната служба в Стамболийски в учебните заведения- СУ „Отец Паисий“ , ОУ „Христо Ботев“ и ОУ „Христо Смирненски“.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?