Следвайте ни

НАП-Пловдив продаде на търг златните пендари на мнима врачка

viber icon

Мнима врачка бе порязана от Апелативния съд в Пловдив. Тя поискала делото ѝ за измама от 2018-а, при което е осъдена на 5 години затвор, да бъде възобновено, но магистратите отказали. 

Съдът приел, че мотивните съображения на първоинстанционния Районен съд и решението на въззивната инстанция, Окръжен съд – Пловдив, позволяват по убедителен, логичен и разбираем начин да се проследи правилността при формиране на вътрешното убеждение на съдиите по фактите и какви са били правните съображения на постановяване на осъдителна присъда за мнимата врчака.

Магистратите приемат, че обществената опасност от дейността на подсъдимата е завишена заради самото деяние, както и от броя на измамените, начинът, по който са били манипулирани и заблудени, че ще им бъдат развалени „магии“, свързани с живота и здравето им, на тях или на техни близки родственици. 

"Дейността на Н. В.  показва проявено хладнокръвие и безчувствие към чуждата болка и нещастие, користни подбуди за извличане на облага именно от това", пише в решението на Апелативния съд.

Измамницата е мотивирала „клиентите“ да й дават пари и златни пендари, за да развали направените им магии, като причинената имотна вреда многократно надвишава критерия „големи размери“ към момента на извършване на деянието. Това, както и усложнената престъпна дейност при продължавано престъпление, са все отегчаващи вината обстоятелства, смятат апелативните магистрати. Единственото смекчаващо отговорността обстоятелство за Н. В. е  чистото й съдебно минало. 

Врачката останала недоволна и от разпореждането на съда относно веществените доказателства по делото, по-конкретно с 13 златни пендара, които съдът е отнел в полза на държавата. Присъдата в тази част вече е изпълнена и пендарите са продадени на търг от НАП – Пловдив през 2020 година.

Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?