46
Следвайте ни

Нагла измама! Хакери приватизират мейлите на пловдивчани

viber icon

Пловдивчани пропищяха от поредна фишинг атака, научи "Марица". Хакери атакуват електронните пощи с подвеждащи мейли, чиято крайна цел е проникване в компютъра, лаптопа или таблета ни и достъп до пароли и лични данни.

Мейлите са с подател АBV - сайтът, в който всеки има лична електронна поща. В полученото от хиляди пловдивчани писмо пише:

"Уважаеми потребители, ако акаунтът ви не бъде потвърден в рамките на 48 часа след получаване на това автоматично съобщение, ще бъдете възпрепятствани да изпращате и получавате имейли".

Под стряскащия текст има надпис "Потвърдете акаунта си", който е крайната цел на хакерите. Щраквайки на него, жертвите вече са в капана. Биват изпратени на страница за въвеждане на лични данни, но дори и да не бъдат попълнени, хакерите вече имат достъп до съответното устройство и могат спокойно да ровят в него. Основна цел са пароли за достъп до онлайн банкиране.

От платформата ABV предупреждават потребителите да не се подлъгват. Те не изпращат такива съобщения, а всеки дългогодишен ползвател знае, че няма кой да му вземе пощата. Единственото тя се "рестартира", ако шест месеца не е имало посещение.

Чрез фишинг измамата хакерите буквално могат да превземат мейла и да се сдобият с ценна информация, която ще ощети потребителите. Ако вече сте станали жертва на измама и някой е посегнал на банковата ви сметка или ценна информация, сигнализирайте полицията. Но не отваряйте подобни съмнителни съобщения, колкото и стряскащи да са те, съветват експерти. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

anonimus

anonimus

10.12.2021 | 13:59

всичките сте хакнати тука бе измамници

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?