71

Над 800 мотористи изгоряха с глоби в Пловдивско през лятото 

866 мотористи са глобени в Пловдив и региона само през летните месеци. Това сочи статистиката на местната полиция.

За периода от 29 май до 10 септември са проверени общо 4699 мотоциклети. Снета е самоличността на 4890 мотористи и пътници. Документирани са 866 нарушения на Закона за движение по пътищата, за които са съставени 531 акта и 335 глоби с фиш.

57 мотористи са били неправоспособни, 7 – под въздействие на алкохол над 0,5 промила и двама – на наркотични вещества. От мотоциклетите нерегистрирани по надлежния ред са били 29, с технически неизправности - 59, а на 11 табелата с регистрационния номер не е била поставена на определеното за това място.

Регистрираните нарушения на скоростните режими са 32. Случаите на неспазване на пътните знаци и маркировка са 202, а на неправилно движение по пътното платно – 48. За неизползване на защитна каска са санкционирани 135 души. 

Регулярни са превантивните мерки, които се планират и осъществяват от пловдивската полиция в отговор на усилията за цялостно обезпечаване на пътната безопасност и намаляване на броя  катастрофите. Ангажиран е целият охранителен състав от подразделенията на дирекцията с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Контролът се осъществява както в светлата, така и в тъмната част на денонощието и обхваща не само Пловдив, но и по-малките населени места от региона, а също и пътищата от републиканската и общинска мрежа, подчертават от полицията в града под тепетата. 

Във фокуса на полицейските проверки влизат всички участници в движението. Особено внимание се обръща на мотористите, част от които пренебрегват правилата за пътна безопасност и с рисковото си поведение създават предпоставки за сериозни произшествия. През летните месеци не са малко и сигналите в полицията за провеждане на нерегламентирани състезания с мотори и за вдигане на прекомерен шум и смущаване на нощната тишина. В тази връзка, освен ежедневен пътен контрол, се проведени и няколко специализирани полицейски операции.
 
 
 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
стара майна

стара майна

26.09.2023 | 13:11

супер ! трябвя дя е зябрянно движението с мотори от 22 часа до 6 сутринта... забранено в града!!!

Отговори
2 0
СПБ

СПБ

26.09.2023 | 13:03

Непрекъснато говорят бъдете толерантни към мотористите и ги пазете. Аз искам да кажа МОТОРИСТИ бъдете толерантни и се пазете най напред себе си. За последните четири години съм видял само два случая с мотористи спазващи правилата. Първият случай моторите бяха с Холандска регистрация, а във вторият с Германска. Български моторист не съм видял да спазва правилника. Като чуя шум на мотор - настръхвам докато не го видя да премине.

Отговори
4 0
Тошо

Тошо

26.09.2023 | 09:23

Всеки ден да ги глобяват.Тероризират града.Под каската трябва да има глава,не коркова тапа

Отговори
9 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?