49

Над 2400 присъди за година след актове на окръжните прокурори в Пловдивско 

Общо 2412 лица са осъдени през миналата по внесени в съда актове от прокурорите от района на Окръжната прокуратура в Пловдив. Обобщените данни бяха изнесени вчера от окръжния прокурор Ваня Христева на годишното отчетно събрание на обвинителите. 


Христева очерта тенденциите в работата на магистратите през 2022 г., като посочи, че през годината има увеличение на наблюдаваните досъдебни производства, както и на делата за държане и разпространение на наркотични вещества, подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната, компютърните престъпления, пътнотранспортните произшествия,  умишлените убийства и други.

„Нашата цел е да гарантираме сигурността и спокойствието на гражданите, а постигането на добрите резултати в борбата с престъпността се дължи и на доброто ни взаимодействие с другите държавни институции“, каза Ваня Христева. Тя изказа благодарност за работа на прокурорите и съдебните служители от района на Окръжнат прокуратура. 

От годишния отчетен доклад става ясно, че през миналата година в съда са били внесени 1321 обвинителни акта спрямо 1437 души. Прокурорите са наблюдавали общо 1606 бързи производства. Общо 859 са наблюдаваните досъдебни производства  за държане и разпространение на наркотични вещества. Новообразуваните дела за умишлени убийства са 18. Броят на наблюдаваните досъдебни производства за корупционни престъпления  е 216. Делата за домашно насилие през 2022 година са 189,  от тях решени са 109. Отчита се намаление на досъдебните производства за предложени подкупи на полицейски служители.  През 2022 г. общият брой на наблюдаваните досъдебни производства е бил 17 691 като за предходната 2021

Гости на събранието бяха Гергана Мутафова, член на ВСС, Сийка Милева, прокурор във ВКП и говорител на главния прокурор, Йорданка Чанкова, прокурор в отдел „Административен“ във ВКП, Митко Димитров, прокурор в отдел „Противодействие на престъпления против кредиторите, данъчната и осигурителна система“ във ВКП, Румен Попов, заместник-апелативен прокурор,  Добринка Калчева, прокурор в Апелативна прокуратура-Пловдив, Станислава Бозева, съдия в Окръжен съд-Пловдив, Мариана Шотева, председател на Административен съд-Пловдив, Петър Петров, районен прокурор гр. Пловдив, Васил Костадинов, директор на ОД на МВР-Пловдив, Николай Петров,  директор на ДАНС- гр. Пловдив. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?