Следвайте ни

Над 200 пожара в гори и сухи треви от началото на годината в Пловдивско

viber icon

210 пожара са възникнали в гори, сухи треви и храсти в Пловдивско от началото на годината. Това съобщиха за „Марица“ от пожарната служба в града под тепетата. 

Огнеборците са действали на територия от близо 610 000 кв метра. От огъня са унищожени около 5 дка гора, а благодарение на професионалните им реакции са спасени над 450 000 дка.  


През миналата 2020 година при пожари в горски територии в града и региона са унищожени близо 540 дка широколистна и иглолистна гора, засегнати са също тревни и незалесени площи. 

Стастистиката е тревожна и то още преди настъпването на пожароопасния сезон, когато високите температури и продължителното засушаване са едни от основните предпоставки за възникване на пожари в селското стопанство, горските и полски територии. 

„Допълнителна опасност произлиза и от разчистването на дворове и големи открити площи чрез запалване на суха растителност и отпадъци. Безобидни на вид запалвания са причина за развитие на големи пожари, които изпепеляват вилни и стопански постройки, горски масиви и насаждения. Обикновено това става безконтролно и неорганизирано, без да се отчита пожарната обстановка, а последствията понякога са доста трагични“, предупреждават от пожарната. 

Напомняме, че за палежи и предизвикване на пожари се налагат административни наказания и глоби в размер от 200 до 2000 лв. Нарушителите ги грози и затвор. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?