3906

На вниманието на прокуратурата: Нови улики по аферата с инструментите менте СНИМКИ

Докато в Пловдив върви разплитането на аферата с фалшивите инструменти и прането на близо 5 милиона лева чрез данъчни престъпления, измами, пране на пари и нерегламентирано използване на чужди търговски марки, се появи 

нов детайл, който може да помогне на разследването.

Читател на „Марица“ се е натъкнал на интересна находка край село Първенец.

Ето какво написа преди малко до изданието ни Младен Ташев:

„Здравейте, пиша по темата с фалшивите инструменти, които арменците в Пловдив продават. Днес се разхождах покрай реката до Първенец и се натъкнах на 1 камион изхвърлени фалшиви стикери на различни марки инструменти. Явно мошенниците там са ги изхвърляли“.

Човекът ни е изпратил и множество снимки, на които се виждат документи, разписки и стикери на световни марки, 

вероятно използвани за пребрандиране на китайските ментета, 

продавани от измамниците по интернет.

Не се знае кога са били изхвърлени въпросните материали, но е лесно да се предположи, че това е станало на пожар след разбиването на организираната престъпна група.

Както „Марица“ писа, ОПГ-то с десетима участници беше ударено от полицията на 23 януари, а на следващия ден в прокуратурата бяха изнесени подробности за аферата.

Първоначално Окръжният съд освободи деветима и остави зад решетките само Геворг Харутюнян, сочен за организатор на престъпната група. Останалите бяха пуснати под парична гаранция или без мярка. 

В началото на февруари обаче Апелативният съд отмени частично определението на предната инстанция и

върна още четирима в ареста,

определяйки им най-тежката мярка "задържане под стража". Така задържаните за постоянно станаха общо пет, или половината от групата, заподозряна в измами и пране на пари. 

Веднага след арестите през януари заместник-окръжният прокурор Галина Андреева - Минчева посочи, че са извършени 30 претърсвания и обиски. Един от тях в областта, другите в града. Разследващи нахлули в жилища и търговски обекти, в случая складове. "Иззети са множество стоки, документи и 14 коли, голяма част от които луксозни. Тези коли са били закупувани с декларирани от тях с доходи от 0 до 400 лв. на месец", каза Андреева. 

"Петима от обвиняемите са едно семейство

- майка, баща, дъщеря, син и неговата половинка. Останалите са работили заедно с тях. Всеки един е задържан с мое постановление за 72 часа. Предстои да бъде преценено спрямо кои ще бъде поискано от съда постоянно задържане под стража.  за постоянно задържане", обясни Андреева. 

На един от задържаните беше повдигнато обвинение за ръководене на престъпна група, на останалите - за участие в нея, също на 9 - за пране на пари, което са реализирали посредством закупуване на коли и превалутиране. Двама са с обвинения и за данъчни престъпления. 

Според събраните доказателства, през 2022 г. регистрираното дружество е изпрало 2,5 милиона лева, а през 2023 г. - над 3 милиона лева. Нито стотинка, обаче, не  е декларирана към фиска.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Иван Иванов

Иван Иванов

08.02.2024 | 16:38

МЪРШОЯДНАТА АРМЕНСКА СГАН НЕ СЕ СВЕНИ ДА ВЪРШИ ВСЯКАКВИ ДОЛНОПРОБНИ КЛОЗЕТНИ СДЕЛКИ И МИРИЗЛИВИ АРМЕНСКИ ДАЛАВЕРИ.

Отговори
7 0
Иван Иванов

Иван Иванов

08.02.2024 | 16:29

МЪРШОЯДНАТА АРМЕНСКА СГАН НЕ СВЕНИ ДА ВЪРШИ ВСЯКАКВИ ДОЛНОПРОБНИ КЛОЗЕТНИ СДЕЛКИ И МИРИЗЛИВИ ДАЛАВЕРИ. И ДА

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?