Следвайте ни

На протеста днес: Николай Хаджигенов дава рамо на пловдивските адвокати

viber icon

Прочутият юрист Николай Хаджигенов ще се включи в мълчаливия протест на пловдивските адвокати в късния следобед. Недоволството си те ще изразят от 17 часа пред входа на Окръжния съд, а причината е актуализираната концепция на Съдийската колегия на ВСС, предвиждаща закриване на районни съдилища и промяна в подсъдността по множество граждански и наказателни дела.

В писмото на Адвокатския съвет на Пловдив по повод протеста се посочва, че на 19 януари тази година Съдийската колегия, и на 18 февруари Пленумът на Висшия съдебен съвет са взели решения, с които се приема модел за реорганизация на съдебните структури на районно ниво и Пътна карта с план за действие за реорганизация на съдебните структури на окръжно и апелативно ниво, а именно т.н. „Модел 4”. Този модел предвижда закриване на множество районни съдилища в страната и превръщането им в териториални поделения с изключително стеснена родова компетентност, без да е направен детайлен анализ за социалните, икономически, териториално – географски, демографски и професионални аспекти и последици на такава промяна и без даване на гласност за широкото й обсъждане. 

В Пловдивско промяната ще засегне Районния съд в Първомай. 

„Общото събрание на адвокатите от страната, проведено на 29.05.2021 год. в нарочна декларация изрази безпокойство от проблемите, които би могъл да породи т.нар. „Модел 4“ в съчетание с липсата на дигитална достъпност и работещо електронно правосъдие и се обърна с призив подобни промени да не се извършват, без провеждане на сериозен професионален и обществен дебат по въпроса за реформата на съдебната система“, се посочва още в писмото. 

„Каним всички колеги съдии, прокурори, служители на съответните административни звена, които изразяват съпричастност към нашето безпокойство и желаят да изразят своето несъгласие с актуализираната концепция на Съдийската колегия на ВСС, отразена в доклада за модел 4, да се присъединят към обявения мълчалив протест“, призовават от Адвокатския съвет в Пловдив.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хо хо хо

Хо хо хо

07.06.2021 | 14:30

Дано се съберат дестина барем тия от съвета......нали имат зам.митистър натегач...да ударят едно рамо и да станат общо две ..

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?